12 Ağustos 2015 Çarşamba

SSK ve Emekli Sandığı Emeklileri, SGK Tarafından Gönderilen Bağ-Kur Prim Borçlarınızı Sildirebilirsiniz

Yazar: S. Mehmet KELEŞ*
E-Yaklaşım / Kasım 2013 / Sayı: 251


I- GİRİŞ
Ağustos-Eylül aylarında milyonlarca 4/b (Bağ-Kur) sigortalısına SGK tarafından borç bildirim yazısı gönderildi. Bu yazı rehberlik amaçlı bir yazıdır. Yani yazı ile kişiler borçlarının miktarları ve bu borçları nasıl ödeyebilecekleri konusunda bilgilendirilmişlerdir.
Yazımızda borç bildirim yazısı gönderilen sigortalıların yapması gerekenler, özellikle emekli olmuş sigortalıların dikkat etmesi gereken husus açıklanacaktır.
II- BORÇ BİLDİRİM YAZISININ İÇERİĞİ
İlk kısımda da belirtildiği gibi bu yazı bilgilendirme amaçlı bir yazı olup, yazı içeriğinde 30.06.2013 tarihi itibari ile yasal sürede ödenmemiş toplam prim borcu miktarı, bu borç tutarının 36 aya kadar taksit yapılabileceği ve taksit yapılması halinde sigortalılar ile bakmakla yükümlü oldukları kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanabilecekleri belirtilmiştir. Yine yazıda borçları ödemenin SGK sisteminin sürdürülebilirliği açısından önemine değinilmiştir.
SGK tarafından gönderilen bu borç bildirim yazıları, SGK sisteminde 6.000,00 TL ve üzeri borcu bulunan tüm sigortalılara, dosyalar üzerinde herhangi bir inceleme yapılmaksızın sistemden çekilerek gönderilmiştir. Dosyalar üzerinde inceleme yapmak aylarca sürebileceği gibi, SGK’nın hem çok zamanını alacak hem de bu yazının gönderilmesi güçleşecek dolayısıyla vatandaşlar hak ve yükümlülükleri konusunda bilgilendirilemeyeceklerdi. Gerek vatandaşların bilgilendirilmesi, gerekse SGK’nın zaman ve emekten tasarruf etmesi gayesiyle dosyalar incelenmemiştir.
Dosya bazında incelemeden yapılmadan borç bildirimi gönderilmesi nedeniyle, bazı sigortalılara gönderilen borç miktarları hatalıdır. Bu durumda sigortalıların İB formu denen sigortalılık sürelerinin tespitine yarayan belgeyi SGK’dan alarak ilgili Kurum ve Kuruluşlardaki kayıtlarının durumunu onaylattırmalı ve İB formunu tekrar SGK’ya götürmelidir. SGK İB (İş başlama-İş bitiş) formundaki bilgilere ve Kurum kayıtlarındaki diğer bilgilere göre sigortalılık süresini tam olarak tespit edecek ve ödenmesi gereken gerçek borç miktarını sigortalıya bildirecektir.
III- EMEKLİLERDEKİ FARK NEDİR?
A- BAĞ-KUR’DAN EMEKLİ OLDUĞU HALDE KENDİSİNE BORÇ BİLDİRİM YAZISI GÖNDERİLENLER
Bağ-Kur’dan malûllük, yaşlılık ya da ölüm aylığı alanlara borç bildirim yazısı gelmesi halinde (borcun kesin miktarının SGK’dan öğrenilerek) bu borcun ödenmesi gerekmektedir. Borç bildirim yazısı geldiği halde borçlarını ödemeyenlerin aylıkları durdurulabilir. Durdurma sonrası borcun ödenmesi halinde durdurulan aylıklar yeniden hesaplanıp, durdurulduğu tarih itibariyle başlatılır.
Borcu olduğu halde nasıl aylık bağlandı? Sorusunun cevabı şu şekildedir. Eski yıllarda bilgisayar sistemi yok idi. Vatandaş meslek kuruluşu kaydı ya da vergi kaydına göre Bağ-Kur sigortalısı olmuş fakat bu sigortalılığı sona erdikten sonra bu Bağ-Kur kaydını bildirmeden yeni bir Bağ-Kur kaydı yaptırarak yeni bir bağ numarası almıştır. Eski numaradaki borçlar ödenmemiş, sigortalılığı yeni numara üzerinden devam etmiştir. O yıllarda bilgisayar sisteminin olmaması nedeniyle bu durum tespit edilememiştir. Dolayısıyla iki numarası olup, numarasının birinde borç bulunduğu halde diğer numara üzerinden emekli olan sigortalılar bulunabilmektedir.
B- 1479 SAYILI YASA DIŞINDA DİĞER KANUNLAR GEREĞİ EMEKLİ OLANLARDAN KENDİSİNE BORÇ BİLDİRİM YAZISI GÖNDERİLENLER
- 1479 sayılı Kanun dışında diğer sosyal güvenlik kanunlarına göre yaşlılık, malûllük ve ölüm aylığı bağlananlardan, bu aylığın bağlanma tarihi 08.05.2008 sonrası olanlar; bu durumda olanlar kendilerine gönderilen borçları borçların kesin miktarını SGK’dan öğrenmek kaydıyla ödemek zorundadırlar.
- 1479 sayılı Kanun dışında diğer sosyal güvenlik kanunlarına göre yaşlılık, malûllük ve ölüm aylığı bağlananlardan, bu aylığın bağlanma tarihi 08.05.2008 öncesi olanlar; 1479 sayılı Kanun’un ek geçici 6. maddesinde, 5510 sayılı Kanun’un yürürlüğe girdiği tarihe kadar T.C.Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu ve 506 sayılı Kanun’un geçici 20. maddesinde belirtilen emekli sandıkları ile kanunla kurulu diğer emekli sandıklarınca kendilerine yaşlılık, malûllük veya ölüm aylığı bağlananların, 01.10.1972 tarihinden itibaren 1479 sayılı Kanun kapsamı dışında sayılacağı hüküm altına alınmıştır.
Ancak, 1479 sayılı Kanun’a tabi hizmet süreleri, diğer kurum ve sandıklara bildirilmiş ise bu hizmetlerin geçerli sayılacaktır.
1479 sayılı Kanun’un geçici ek 6. maddesi gereği, 01.10.1972 tarihi ile 5510 sayılı Kanun’un yürürlük tarihi arasında 1479 sayılı Kanun’a tabi sigortalı olan ve olması gerekenlerin sigortalılıklarının başlangıç tarihinden sonraki bir tarihten 5510 sayılı Kanun’un yürürlük tarihine kadar geçen süre içerisinde 5434, 2926 ve 506 sayılı Kanunlar ile 506 sayılı Kanun’un geçici 20. maddesinde belirtilen diğer emekli sandıklarınca kendilerine malûllük ve yaşlılık aylığı bağlanmış olanlar ile ölümleri sebebiyle hak sahiplerine aylık bağlanmış bulunanların 01.10.1972 tarihinden başlanmak üzere sigortalılıkları başlangıç tarihi itibari ile iptal edilecektir.
SGK 2013/11sayılı Genelgesi’nde 5510 sayılı Kanun’un yürürlük tarihi esas alınmamış, 1479 sayılı Kanun’un ek geçici 6. maddesinde değişiklik yapan 5474 sayılı Kanun’un Resmi Gazete’de yayımlandığı gün olan 08.05.2008 tarihi esas alınmıştır. Dolayısıyla genelge gereği, 08.05.2008 tarihinden önce aylık bağlananlardan Bağ-Kur kaydı tespit edilenlerin Bağ-Kur kayıtları silinmektedir.
IV- SONUÇ
SGK’dan kendilerine borç bildirimi gönderilenlerden SGK Genelgesi’ne göre 08.05.2008 tarihinden önce 1479 sayılı Kanun dışında diğer sosyal güvenlik kanunlarına göre malullük, yaşlılık veya ölüm aylığı alanlar bulunması halinde bu kişiler belirtilen borçları SGK ya müracaat ederek sildirebilirler.
SGK’nın 2011/13 sayılı Genelgesi’nde esas alınan 08.05.2008 tarihini yeniden gözden geçirmesi ve 1479 sayılı Kanun’un ek geçici 6. maddesi hükmünü 5510 sayılı Kanun’un yürürlüğe girdiği tarih olan 01.10.2008 tarihini esas alarak uygulamalıdır.

_______________________
* Sosyal Güvenlik Denetmeni, Manisa Sosyal Güvenlik İl Müdür Yrd. V., İşletme Bilim Uzmanı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder