12 Ağustos 2015 Çarşamba

4/b’li (Bağ-Kur) Şirket Ortaklarının Prime Esas Kazanç Beyanlarında Dikkat Etmesi Gerekenler

Yazar: Berna GÖKÇEN AYAN*
Yaklaşım / Kasım 2013 / Sayı: 251


I- GİRİŞ
01.10.2008 tarihinden önce 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu’na göre sigortalıların ödeyecekleri primlerde yirmi dört basamaklı gelir tablosu uygulanmakta idi. Bu tabloda yer alan gelir basamakları, her yıl Nisan ayında ilk olarak bir önceki yılın Aralık ayı ile ondan önceki yılın Aralık ayına göre Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından açıklanan en son temel yıllı kentsel yerler tüketici fiyatları indeksindeki değişim oranı kadar, ikinci olarak bir önceki yılın gayrisafi yurt içi hâsıla sabit fiyatlarla gelişme hızları kadar artırılarak belirlenmekteydi.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile birlikte belirtilen basamak sitemini tamamen ortadan kaldırıp, Bağ-Kurluların (4/1-b)’lilerin 4857 sayılı İş Kanunu’na göre 16 yaşından büyük işçiler için belirlenen brüt asgari ücretle, bunun 6.5 katı arasında kendilerinin seçip beyan edecekleri matrah üzerinden prim ödemeleri şeklinde düzenlenmiştir. Bu değişim ile birlikte basamak sistemi ortadan kaldırılmış prime esas kazanç kavramı önem kazanmıştır. Kanun’da Bağ-Kur kapsamındaki sigortalıların prime esas kazanç beyanlarını nasıl ve ne şekilde yapacakları düzenlenmiştir. Çalışmamızda Bağ-Kur kapsamındaki sigortalıların prime esas kazanç beyanlarında dikkat etmesi gereken hususlar ile Sosyal Güvenlik Kurumu’nun şirket ortalı olup Bağ-Kur kapsamında olan sigortalılara yönelik yapılan son düzenlemesi değerlendirilecektir.
II- PRİME ESAS KAZANÇ BEYANDA BULUNMA ESASLARI
5510 sayılı Kanun’un 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı olanlar yani eski adıyla Bağ-Kurlular aylık prim ve hizmet belgesi düzenlemelerine gerek yoktur. Bu kapsamdaki sigortalılar aylık prime esas kazançlarını, beyanda bulunmak suretiyle bildireceklerdir.
Bu sigortalıların aylık prime esas kazançları, 5510 sayılı Kanun’un 82. maddesine göre belirlenen prime esas günlük kazancın alt sınırı ile üst sınırı arasında kalmak şartı ile kendileri tarafından beyan edilecek günlük kazancın otuz katıdır.
Kanun gereğince alınacak prim ve verilecek ödeneklerin hesabına esas tutulan günlük kazancın alt sınırı, sigortalıların yaşlarına uygun asgarî ücretin otuzda biri, üst sınırı ise 16 yaşından büyük sigortalıların günlük kazanç alt sınırının 6,5 katıdır. Sigortalının prime esas kazancı ile ilgili beyanı, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ilgili ünitesine yazılı olarak yapılmaktadır.
Sigortalıların prime esas kazançları ile ilgili olarak yapacakları beyanlarının dikkate alınma tarihi; yazılı olarak yapılan beyanda, beyanın Kurum’a intikal ettiği tarihtir. Prime esas kazanç beyanı ay içinde bir kez verilebilir. Belirtilen şekilde yapılan ve başlangıcı gösterilen bu beyan, değiştirilmediği sürece sonraki aylar için de yapılmış sayılır. Yapılan beyana istinaden üst üste oniki aydan fazla prim ödemesinde bulunulmaması halinde, bu oniki aylık sürenin sonundan itibaren beyanın geçerliliği ortadan kalkar.
Beyanda bulunmayan, beyanının geçerliliği ortadan kalkan veya beyanları Kanun’un 82. maddesine göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz katının altında kalan sigortalının aylık prime esas kazancı, prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz katı olarak dikkate alınır.
Kanun’un 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılmayı gerektirecek birden fazla durumun söz konusu olması halinde, yukarıda belirtilen esaslara göre tek beyanda bulunulur (http://www.sgkrehberi.com/haber/2635/)
Ayrıca sigortalılar prime esas kazançları ile ilgili aylık olarak beyanda bulunur. Sigortalı, prime esas kazanç tutarını beyanına dayalı olarak her ay yeniden belirleme yetkisine sahiptir.
III- İŞÇİ ÇALIŞTIRAN İŞVEREN BAĞ-KURLUNUN PRİME ESAS KAZANCI
5510 sayılı Kanun’a göre 4/b kapsamında sigortalı sayılan Bağ-Kur’lular ödeyecekleri prim tutarına esas olacak kazançları kendileri beyan etmekte ve bu beyanlarına göre prim ödemektedir.
Ancak 5510 sayılı Kanun’un 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar, aynı zamanda işveren ise, beyan edeceği aylık kazancı, çalıştırdığı sigortalıların prime esas günlük kazancının en yükseğinin otuz katından az olamaz. Aylık prime esas kazancı, çalıştırdığı sigortalılardan günlük kazancı en yüksek olan sigortalının otuz günlük prime esas kazancından düşük olduğu tespit edilen sigortalıların aylık prime esas kazançları, tespit edilen kazanç düzeyine çıkartılarak aradaki prim farkı, Kanun’un 89. madde hükümlerine göre gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmak suretiyle tahsil edilir.
Yani bu hüküm, 4/b sigortalısının elde ettiği kazançla orantılı bir şekilde beyanda bulunmasını sağlamaktadır. Örneğin, çalıştırdığı işçisini 1500 TL aylık kazanç üzerinden SGK’ya bildiren 4/b sigortalısı olan işveren, kendi kazanç beyanını asgari ücret üzerinden daha açık ifadeyle 1500 liradan az yapamaz.
IV- ŞİRKET ORTAKLARININ DİK-KAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR
21.08.2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelik ile Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nin 98. maddesine “Kanun’un 80. maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi, tüzel kişiliği haiz kuruluşların ortakları hakkında uygulanmaz.” şeklinde eklenen bent ile çalıştırdığı sigortalı adına bildirilen kazançtan daha az kazanç beyan edilemeyeceğine ilişkin Kanun hükmünden tüzel kişiliğe haiz olan tüm şirket ortakları muaf tutuldu.
5510 sayılı Kanun’un yürürlüğe girdiği 2008 yılı Ekim ayı başından itibaren, 4/b sigortalılarının beyan ettiklerin kazançların, yanlarında çalıştırdıkları işçilerden daha az olup olmadığının kontrolünü sadece tüzel kişiliği bulunan sigortalılardan vazgeçildi. Buna göre tüzel kişiliği bulunan ve Bağ-Kur kapsamında olan sigortalının prime esas kazancının beyanında yanında çalıştırdığı işçinin ücreti dikkate alınmayacak ve bunun kontrolü de yapılmayacaktır. Bu değişiklik sadece tüzel kişiliği olan Bağ-Kur sigortalıları için geçerli olup tüzel kişiliği olmayan ancak yanında işçi çalıştıran işveren için geçerli bir durum değildir.
V- SONUÇ
Eski adıyla Bağ-Kurlu yeni adıyla (4/1-b)’li sigortalılar için, her ay kazançlarının bildirilmesine yönelik öngörülen aylık prim ve hizmet belgesinin verilmesine gerek bulunmamaktadır. Bu sigortalıların sadece aylık prime esas kazançlarını, beyanda bulunmak suretiyle bildirmeleri yeterli olacaktır. Beyanda bulunacakları aylık prime esas kazançları, cari aylık brüt asgari ücretle, bunun 6.5 katı arasındadır. Ancak işçi çalıştıran (4/1-b)’li sigortalının beyanı, çalıştırdığı en yüksek ücret alan işçiden kazancından az olmaması gerekmektedir.
Bağ-kur kapsamında olup tüzel kişiliği olan sigortalının ise prime esas kazancının hesabında yanında çalıştırdığı işçinin ücreti dikkate alınmayacaktır. Bu durumda bu kapsamda olup prime esas kazancını yanında çalıştırdığı işçiden daha az şekilde bildirilmesi mümkün kılınmıştır. Bu kazanç asgari ücret bile olabilir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 4/b’li sigortalının prime esas kazanç bildirimini yanında çalıştırdığı işçiden daha az olup olmadığının kontrolü zor yapılırken bu durum kazançların daha düşük bildirilmesi yönünde işverenlere destek olmuş ve primlerin tahsilinin düşmesi açısından önemli bir kapı açmıştır. Bu düzenlemenin eşitlik açısından tüm 4/b’li sigortalılar için yapılmasının daha doğru olacağı kanaatindeyiz. En azından prime esas kazanç sigortalının bir beyanıdır ve bu beyanın düşük olması ileride bağlanacak emekli maaşının da düşük olmasına neden olacaktır. Bu nedenle beyanların en az asgari ücret tutarında sınır konulmasının yeterli olacağını düşünmekteyiz.


*           Sosyal Güvenlik Uzmanı, Bornova Naci Şahin Sosyal Güvenlik Merkez Müdürü V.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder