12 Ağustos 2015 Çarşamba

Şirket Ortakları 4/a Kapsamında Sigortalı Olarak Bildirilebilir mi?

Yazar: Mustafa CERİT*
Yaklaşım / Kasım 2013 / Sayı: 251


I- GİRİŞ
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun(1) yürürlük tarihi olan 1 Ekim 2008 tarihinden önce ilk defa sigortalı olanların hangi sigortalılık statüsünden yaşlılık aylığına hak kazanacakları fiilen primi ödenen son yedi yıla bakılarak tespit edilmektedir. 2829 sayılı Kanun’un(2) 8. maddesi gereği, ilk defa 1 Ekim 2008 tarihinden önce sigortalı olan kişiler, primi ödenmiş son yedi yıl içinde en fazla hangi kurum ya da sigortalılık kapsamına göre prim ödemişler ise emeklilikleri de o kapsam doğrultusunda belirlenmektedir.
4/a kapsamından yaşlılık aylığına hak kazanmak, 4/b kapsamından yaşlılık aylığına hak kazanmaktan daha avantajlıdır. 4/a kapsamından yaşlılık aylığına hak kazanmak 4/b kapsamından emekli olmaya göre de daha kolaydır.  İlk defa 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanların 4/a kapsamından emekli olabilmeleri için 5000 ila 5975 gün arasında prim ödemesi yeterli iken 4/b kapsamından emekli olabilmeleri için kadın için 7200 gün erkek için ise 9000 gün prim ödemiş olmaları gerekir. İleri yaştakiler için emeklilik olarak isimlendirilen kısmi emeklik şartlarında da 4/a kapsamındaki sigortalılar için prim ödeme gün sayısı 3600 iken 4/b kapsamındaki sigortalılar için ise prim ödeme gün sayısı 5400 olarak belirlenmiştir. 8 Eylül 1981 tarihinden önce ilk defa sigortalı olan kadınlar ile 8 Eylül 1976 tarihinden önce ilk defa sigortalı olan erkekler, 4/a kapsamından kısmi emeklilikte 50/55 yaşında emekli olabilmekte iken 4/b kapsamından kısmi emeklilikte 50/55 yaşında emekli olabilmek 1 Ekim 1999 tarihine kadar en az 13 yıl prim ödemek ve kadınlar için 1 Ekim 1951 erkekler için 1 Ekim 1946 tarihi öncesi doğumlu olmakla mümkündür(3).
4/a kapsamındaki sigortalıların 4/b kapsamındaki sigortalılara göre daha az prim ödeme yanında erken yaşta emekli olma hakları da vardır. 4/a kapsamından emeklilikte yaşı belirleyen unsur ilk defa sigortalı olunan tarih iken 4/b kapsamından emeklilikte belirleyici olan 1 Haziran 2002 tarihine kadar ödenen prim ödeme gün sayısıdır. Prim ödeme süreleri arasında fasıla bulunanlar daha erken yaşta 4/a kapsamından emekli olabilirler.
Limitet şirket ortakları ile ortağı olduğu anonim şirketin yönetim kurulu üyeliğine seçilenlerin, ortağı bulundukları bu işyerlerinden 4/a kapsamında sigortalı bildirilebilmeleri için hangi şartların sağlanması gerektiği yazının konusunu oluşturmaktadır.
II- SİGORTALILIK HALLERİNİN BİRLEŞMESİ
Türk sosyal güvenlik sisteminde zorunluluk ilkesi egemendir(4). Bu ilke gereği sigortalı olmak, kişi açısından sadece bir hak değil, aynı zamanda kaçınılamayan bir yükümlülüktür(5). Diğer bir ifade ile sigortalı olup olmama konusunda kişinin iradesine bakılmaz; kişi istemese de, belirli koşulların oluşmasıyla birlikte sigortalı olmak zorundadır(6). Bu zorunluluk 5510 sayılı Kanun’un 92. maddesiyle hüküm altına alınmış, sigorta hak ve yükümlülüklerini ortadan kaldırmak, azaltmak, vazgeçmek veya başkasına devretmek için sözleşmelere konulan hükümler geçersiz sayılmıştır(7).
Kişinin aynı anda birden fazla sigortalılık türünü kapsayacak şekilde çalışması mümkündür. Gerçekten bir kişi aynı anda hem iş sözleşmesine göre çalışabildiği gibi herhangi bir ticari faaliyeti nedeniyle vergi mükellefi ya da şirket ortağı da olabilir(8). Kişinin aynı anda birden fazla sigortalılık türünü kapsayacak şekilde çalışması halinde hangi kapsamdaki sigortalılığa üstünlük tanınacağı 1 Ekim 2008 tarihinden önceki süreler için SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı arasında yapılan protokole göre belirlenmiştir.
Yapılan protokol gereği, (sigortalılıktaki teklik ilkesi(9)) her iki faaliyet nedeniyle ayrı ayrı sigortalılık ilişkisi kurulmaz, önceden başlayan sigortalılığa geçerlilik tanınır ve kesinti oluşmadığı sürece sonradan başlayan sigortalılık devreye girmezdi. Bu Protokolün Yasal dayanağını da 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun (Kanun, 1964, 11766 ve 11779) mülga 2. ve 3. maddesi ile 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu’nun mülga 24. maddeleri oluşturmaktadır. 
5510 sayılı Kanun’un 53. maddesinde değişiklik yapılana kadar diğer bir ifade ile 1 Mart 2011 tarihine kadar aynı uygulama devam etmiştir. Dolayısıyla kişinin 4. maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmasını gerektirir biçimde çalışması halinde öncelikle 4/c kapsamında, 4/c kapsamında çalışması yoksa ilk önce başlayan sigortalılık ilişkisi esas alınarak geçerli sigortalılık belirlenmiştir. 1 Mart 2011 tarihinden geçerli olmak üzere, kişinin ticari faaliyette bulunduğu dönemler içinde başka bir işyerinde çalışması halinde de 4/a kapsamındaki sigortalılığa geçerlilik tanınmıştır.
5510 sayılı Kanun’un 53. maddesinin birinci fıkrasındaki bu yeni değişiklik, 4/a ve 4/b kapsamında sigortalı sayılmayı gerektirir çalışması olanlar için sigortalılıkta teklik ilkesi gereği önceden başlayan sigortalılığın geçerli olacağı ilkesini ortadan kaldırmış bunun yerine sigortalılığın üstünlüğü ilkesini getirmiştir(10).
1 Mart 2011 tarihi itibariyle terkedilen “önceden başlayan sigortalılığın geçerli olacağı ilkesi” kişilerle SGK arasında meydana gelen ve mahkemelere yansıyan uyuşmazlıklarda, Yargıtay’ın baskın çalışma ölçütünü esas alması nedeniyle zaten uygulanamaz hale gelmişti. Aynı anda 4/a ve 4/b kapsamında sigortalılığın varlığı halinde Yargıtay’ın, kişinin ekonomik bakımdan hangi çalışmaya fazla önem verdiğini, diğer bir ifade ile hangi kapsamdaki çalışmanın kişiyi ekonomik açıdan güçlü duruma getirdiğini irdelemesi ve esas alınacak sigortalılığı bu ölçüyü dikkate alarak belirlemesi yasal değişiklikte belirleyici unsur olmuştur. Önceden başlayan sigortalılığın geçerli olması ilkesi yerine 1 Mart 2011 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 4/a kapsamındaki sigortalılığın 4/b kapsamındaki sigortalılığa üstün olması ilkesinin benimsenmesi hiç kuşkusuz Yargıtay kararlarının Kanu’na uyarlanmasıdır(11).
SGK uygulamasına göre, 1 Mart 2011 tarihinden önceki süreler için 4/a ve 4/b kapsamında sigortalı sayılmayı gerektirir çalışmanın varlığı diğer bir ifade ile kişinin aynı anda hem ticari faaliyette bulunup hem de hizmet akdiyle çalışması halinde sigortalılıkta teklik ilkesi gereği her iki faaliyet nedeniyle ayrı ayrı sigortalılık ilişkisi kurulmaz ve önceden başlayan sigortalılığa geçerlilik tanınırdı. Bu uygulama nedeniyle 4/a kapsamında sigortalı olarak çalışmakta iken aynı zamanda ticari faaliyette bulunan kişiler 4/b kapsamında sigortalı sayılmazdı. Kesinti oluşması diğer bir anlatımla kişinin 4/a kapsamında sigortalı bildirildiği işyerinden ayrılması halinde takip eden günden itibaren 4/b kapsamında sigortalılık tescili başlardı. İlgili sigortalı daha sonra bir işveren yanında yeniden hizmet akdiyle çalışsa bile ticari faaliyette bulunduğu sürece 4/a kapsamında yeniden sigortalı sayılmazdı(12).
1 Ekim 2008 tarihinden önce kişiler, önceden başlayan sigortalılığın geçerli olacağı ilkesine aykırı düşmemek üzere ortağı oldukları şirketlerden 4/a kapsamında sigortalı bildirilebildikleri gibi 4/a kapsamındaki sigortalılık bildirimleri bu ilkeye ters düşmekle birlikte, diğer bir ifade ile geçersiz bir 4/a kapsamındaki sigortalılık bildirimi olmakla birlikte,  30 Nisan 2008 tarihi itibariyle 60 ayı geçen 4/b kapsamında prim borcu bulunduğu için 5510 sayılı Kanun’un geçici 17. maddesi hükmü gereği 4/b kapsamındaki sigortalılığı durdurulanların da ortağı bulundukları işyerlerinden yapılan 4/a kapsamındaki sigortalılık bildirimleri geçerli olabilmiştir.
1 Ekim 2008 tarihine kadar 4/b kapsamında sigortalılık tescilinin yaptırılmaması halinde 4/b kapsamındaki sigortalılığın 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren başlatılması (5510, geçici md. 8) ile 30 Nisan 2008 tarihi itibariyle 60 ayı aşan prim borcu nedeniyle 4/b kapsamındaki sigortalılığın primi ödenmiş son ayı karşılayan dönem itibariyle durdurularak ticari faaliyetin varlığı halinde 4/b kapsamındaki sigortalılığın 1 Mayıs 2008 tarihinde yeniden başlatılması uygulaması, (5510, geçici md. 17 ) önceden başlayan sigortalılığın geçerli olacağı ilkesiyle çelişen ve sigortalı lehine sonuç doğuran iki önemli düzenlemedir.
Önceden başlayan sigortalılığın geçerliliği ilkesinin bir yansıması olarak 4/b kapsamında sigortalılık tescili yaptırmayanlar için 1 Ekim 2008, 4/b kapsamında sigortalılık tescili bulunmakla birlikte prim borcu nedeniyle sigortalılığı durdurulanlar için 1 Mayıs 2008 tarihi öncesinde 4/a kapsamında sigortalılığı bulunup kesintisiz olarak bu tarihlerden sonra da bu sigortalılıkları devam edenlerin 4/a kapsamındaki sigortalılıkları geçerli olmaktadır.
1 Mart 2011 tarihinden geçerli olmak üzere önceden başlayan sigortalılığın geçerliliği ilkesi yerine 4/a kapsamındaki sigortalılığın 4/b kapsamındaki sigortalılığa üstünlüğü ilkesi gereği 4/a ve 4/b kapsamında sigortalı sayılmayı gerektirir çalışmanın varlığı halinde 4/a kapsamındaki sigortalılık esas alınacak bu sürelerde sigortalı istemediği sürece 4/b kapsamındaki sigortalılığa dayalı prim ödemeyecektir.
III- KİMLER ORTAK OLDUĞU ŞİRKETLERDEN 4/a KAPSAMINDA SİGORTALI OLARAK BİLDİRİLEBİLİR?
Kanun’un 53. maddesinin ikinci fıkrası gereği, 4/b kapsamında sigortalı sayılanlar,  kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı, 4/a kapsamında sigortalı olarak bildirilemedikleri için 1 Ekim 2008 tarihinden sonra, 4/a kapsamında sigortalı olarak çalıştıkları işyerlerine limitet şirketse ortak, anonim şirketse yönetim kurulu üyesi olan ortakların 4/a kapsamındaki sigortalılıkları ortaklık/yönetim kurulu üyeliği tarihinden bir gün önce sona erecektir. Bu kişiler, limited şirkete ortak iseler şirket ortaklığının, anonim şirket ortağı ise yönetim kurulu üyeliliğine seçildikleri tarihte zorunlu olarak 4/b kapsamında sigortalı sayılacaklardır. Dolayısıyla şirket ortakları kendi işyerlerinden 4/a kapsamında sigortalı olarak bildirilse dahi bu sigortalılık geçerli sayılmayacaktır.
Limited şirkete ortak olan ya da anonim şirket yönetim kurulu üyeliğine seçilen ortakların ortak oldukları bu işyerlerinden 4/a kapsamında sigortalı olarak bildirilememeleri, 5510 sayılı Kanun’un 53. maddesinin ikinci fıkrasında düzenlenmiş ve yürürlük tarihi 1 Ekim 2008 olarak belirlenmiştir. Bu nedenle önceden başlayan sigortalılığın geçerli sayılacağı ilkesi ihlal edilmemiş olmak şartıyla, 1 Ekim 2008 tarihinden önce ortak olduğu limited şirketlerden ya da yönetim kurulu üyesi olduğu anonim şirketlerden 4/a kapsamında sigortalı olarak bildirilenlerin bu sigortalılıkları 1 Ekim 2008 tarihinden sonra kesintiye uğramadığı sürece geçerli olacaktır. Kesintinin varlığı halinde bu kişilerin, ortağı oldukları limited şirketlerden ya da yönetim kurulu üyesi oldukları anonim şirketlerden 4/a kapsamında sigortalı bildirilmeleri mümkün olamayacaktır.
Bu uygulama bir anlamda ortağı olduğu limited şirket ya da yönetim kurulu üyesi olduğu anonim şirketlerden 4/a kapsamında sigortalı bildirilenler için hak kaybını önleme işlevi gören bir geçiş düzenlemesidir. 5510 sayılı Kanun’da geçiş hükmüne yer verilmemiş ancak “5510 sayılı Kanun Gereğince Sigortalı Sayılanlar, Sayılmayanlar, Sigortalılığın Başlangıcı, Kuruma Bildirilmesi ve Sona Ermesi Hakkında Tebliğ”in(13), V/9. maddesinde, 01.10.2008 tarihinden önce 5510 sayılı Kanun’un 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı oldukları halde, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden bu Kanun’un 4. maddenin birinci fıkrasının (a) bendine tabi prim ödemesi olanların sigortalılıklarının kesintiye uğrayıncaya kadar devam edeceği belirtilmiştir.
Tebliğ hükümlerine göre, şirket ortaklarının ortağı bulundukları bu işyerlerinden 4/a kapsamında sigortalı olarak bildirilebilmeleri kurallara bağlanmıştır. Limited şirket ortakları için iki, anonim şirketin ortakları için üç koşula bağlanmış olan bu kurallara SGK, Genel Yazı ile bir kural daha eklemiştir(14).
Buna göre, limited şirket ortaklarının ortağı bulunduğu limited şirketlerden 4/a kapsamında sigortalı olarak bildirilebilmesi, bu bildirimlerin de geçerli sayılabilmesi için;
1- Limited şirket ortaklığı 1 Ekim 2008 tarihinden önce başlamalıdır.
2- Limited şirket ortağının 4/a kapsamından sigortalı olarak bildirildiği işyerinden 1 Ekim 2008 tarihinden önce başlamış olan 4/a kapsamında sigortalılık bildirimi olmalıdır.
 3- 1 Ekim 2008 tarihinden önce başlayan 4/a kapsamındaki sigortalılık, 1 Ekim 2008 tarihinden önce başlayan işyeri dosyası üzerinden kesintisiz devam etmelidir. Limited şirket ortağı 1 Ekim 2008 tarihinden sonra ortağı bulunduğu şube işyerinden ya da ortağı bulunduğu başka işyerinden 4/a kapsamında sigortalı olarak bildirilmemelidir. Diğer bir ifade ile ortak 1 Ekim 2008 tarihinde hangi işyeri dosyasından 4/a kapsamında sigortalı bildirilmiş ise takip eden tarihlerde de aynı işyeri dosyasından sigortalı bildirilmelidir.
Anonim şirket ortaklarının, ortağı ve yönetim kurulu üyesi bulunduğu şirketlerden 4/a kapsamında sigortalı olarak bildirilebilmesi, bu bildirimlerin de geçerli sayılabilmesi için;
1- Anonim şirket ortaklığı 1 Ekim 2008 tarihinden önce başlamalı ve ortaklık kesintisiz devam etmelidir.
2- Anonim şirket yönetim yurulu üyeliği 1 Ekim 2008 tarihinden önce başlamalı ve yönetim kurulu üyeliği 1 Ekim 2008 tarihinden sonra da kesintisiz devam etmelidir.
3- Anonim şirket ortağı olan yönetim kurulu üyesinin 4/a kapsamından sigortalı bildirildiği işyerinden 1 Ekim 2008 tarihinden önce başlamış olan 4/a kapsamında sigortalığı bulunmalıdır.
4- Anonim şirket ortağı olan yönetim kurulu üyesinin 1 Ekim 2008 tarihinden önce başlayan 4/a kapsamındaki sigortalılığı, 1 Ekim 2008 tarihinden önce başlayan işyeri dosyası üzerinden kesintisiz devam etmelidir, ilgili kişi 1 Ekim 2008 tarihinden sonra ortağı/yönetim kurulu üyesi diğer şube işyerinden ya da ortağı/yönetim kurulu üyesi bulunduğu başka işyerinden 4/a kapsamında sigortalı olarak bildirilmemelidir. Diğer bir ifade ile  anonim şirket ortağı/yönetim kurulu üyesi 1 Ekim 2008 tarihinde hangi işyeri dosyasından  sigortalı olarakbildirilmiş ise takip eden tarihlerde de aynı işyeri dosyasından sigortalı olarak beyan edilmelidir.
Bu koşulların herhangi birisinin eksik olması halinde şirket ortaklarının 4/a kapsamındaki sigortalılıkları geçerli olmayacağı gibi daha önce bu koşullar sağlanmış olmakla birlikte daha sonra koşullardan herhangi birinin yitirilmesi halinde de 4/a kapsamındaki sigortalılık bildiriminin geçerli sayılabilmesi mümkün olmayacaktır.
Örneğin; 1 Ekim 2008 tarihinden önce 4/a kapsamında sigortalı çalıştığı işyerine 1 Ekim 2008 tarihinden sonra ortak olan kişinin 4/a kapsamındaki sigortalılığı ortak olduğu tarihten bir gün önce sona erecektir. Yine 1 Ekim 2008 tarihinden önce ortak olduğu (xxxxxxx) işyeri dosya numarasında işlem gören şirketten 4/a kapsamında sigortalı olarak beyan edilen ortak 1 Ekim 2008 tarihinden sonra (xxxxxxx) dosyasından çıkış verilip ara vermeden (yyyyyyy) işyeri dosya numarasından 4/a kapsamında sigortalı olarak bildirilmiş olsa dahi (xxxxxxx) dosyasından çıkış tarihi itibariyle 4/b kapsamında tescil edilecektir. Bu nedenle 4/a kapsamından geçerli sigortalılığı bulunan ortaklar için bir şubeden diğer şubeye giriş/çıkış yapılmamalı, ortakların bildirimi 1 Ekim 2008 tarihinde sigortalı olduğu dosyadan devam etmelidir. Aynı uygulama yaşlılık aylığı alan ortaklar içinde geçerli olduğundan yaşlılık aylığı alan şirket ortakların 4/a kapsamında sigortalı bildirilmeyip aylıklarından 4/b SGDP kesintisi yapılması gerekmektedir.
IV- SONUÇ
5510 sayılı Kanun’un 53. maddesinin ikinci fıkrası hükmü gereği limited şirket ortakları ile anonim şirketin yönetim kurulu üyelerinin ortağı/yönetim kurulu üyesi bulunduğu işyerinden 4/a kapsamında sigortalı olarak bildirilebilmesi mümkün değildir. Ortaklığın/yönetim kurulu üyeliğinin 4/a kapsamındaki sigortalılık tarihinden sonra gerçekleşmesi sonucu değiştirmemektedir. Kişiler 4/a kapsamında sigortalı olarak çalıştıkları şirketlere ortak/yönetim kurulu üyesi seçilmekle birlikte işveren sayıldıkları için 4/a kapsamından sigortalı olma hakkını kaybetmektedirler. Ancak 1 Ekim 2008 tarihinden önce usulüne uygun olarak ortağı bulunduğu şirketten 4/a kapsamında sigortalı bildirilen ortak/yönetim kurulu üyesi seçilenlerin bu şirketlerden yapılan sigortalılık bildirimlerinde kesinti olmadığı sürece 4/a kapsamında sigortalı bildirilmeleri yasal olarak mümkündür.


*           İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdür Yrd., Sosyal Güvenlik Kurumu Müfettişi
(1)         16.06.2006 tarih ve 26200 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
(2)         27.05.1983 tarih ve 18059 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
(3)         Murat GÖKTAŞ - Murat ÖZDAMAR, “Sigortalılığın Üstünlüğü İlkesinin Ticari Faaliyette Bulunanlar Açısından Değerlendirilmesi” Mali Çözüm, Sayı: 105 (Mayıs-Haziran 2011), s. 279
(4)         Müjdat ŞAKAR, Sosyal Sigortalar Uygulaması, Yenilenmiş 9. Baskı, Der Yayınevi, İstanbul: 2009, s. 92
(5)         Can TUNCAY - Ömer EKMEKÇİ, Sosyal Güvenlik Hukuku Dersleri, Güncellenmiş 15. Baskı, Beta Yayınevi, İstanbul 2012, s.130
(6)         Ali GÜZEL - A. Rıza OKUR - Nurşen CANİKLİOĞLU, Sosyal Güvenlik Hukuku, Yenilenmiş 14. Baskı, Beta Yayınevi, İstanbul 2013, s.173
(7)         Aynı zorunluluk 506 sayılı Kanun’un 6. maddesinde de özel olarak düzenlenmiş idi.
(8)         GÜZEL – OKUR - CANİKLİOĞLU, age, s.167
(9)         Sigortalıkta teklik ilkesi için Bkz., GÜZEL – OKUR - CANİKLİOĞLU, age.
(10)       Murat GÖKTAŞ - Murat ÖZDAMAR, “Yeni Dönemde Sigortalılığın Üstünlüğü İlkesi Geçerli Olacak.” Yaklaşım, Sayı: 217 ,Ocak 2011, s. 239
(11)       GÖKTAŞ - ÖZDAMAR, “Sigortalılığın Üstünlüğü”, s. 282
(12)       Ayrıntılı bilgi için Bkz., 09.02.1993 tarih ve 16-60 Ek sayılı SSK Genelgesi, 06.08.1993 tarih ve 1993-1 sayılı Bağ-Kur Genelgesi, 22.02.2013 tarih ve 2013-11 sayılı SGK Genelgesi.
(13)       28.09.2008 tarih ve 27011 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Bu Tebliğ, 17.12.2011 tarih ve 28145 sayılı Tebliğ değişikliği ile yürürlükten kaldırılmıştır. 2013-11 sayılı SGK Genelgesi’nde, şirket ortaklarının ortak oldukları işyerlerinden 4/a kapsamında sigortalı olarak bildirilebilmelerinde bu Tebliğ hükümlerine paralel düzenlemeler bulunmaktadır.
(14)       14.05.2013 tarih ve 4359524 sayılı; 03.09.2013 tarih ve 8245537 sayılı SGK Genel Yazısı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder