12 Ağustos 2015 Çarşamba

4/1-b’li Sigortalıların Alamadıkları Geçici İş Göremezlik Ödeneklerini Sonradan Almaları Mümkün müdür?

Yazar: Cengiz BÜYÜKBİRER*
Yaklaşım / Kasım 2013 / Sayı: 251


I- GİRİŞ
İş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle işinde geçici bir süre çalışamayacağı hekim raporu ile saptanan sigortalıya, çalışamadığı her gün için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan parasal yardıma geçici iş göremezlik ödeneği denir(1).
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun(2) 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine tabi sigortalılar için kısa vadeli sigorta kolları uygulaması adı geçen Kanun ile başlamıştır. Ancak, söz konusu sigortalılar için 5510/4-1(a) bendine tabi sigortalılara göre bazı farklı şartlar söz konusudur. Bu çalışmamızda bu şartların neler olduğunu ve bu şartlar arasında bazı önemli detayları izah etmeye çalışacağız.
II- GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİNE HAK KAZANMA NOKTASINDA 4/1-b’YE TABİ SİGORTALILAR İÇİN GEREKEN ŞARTLAR NELERDİR?
5510 sayılı Kanun’un “Geçici İş Göremezlik Ödeneği” başlıklı 18. maddesinin ikinci fıkrasında, “4. maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanlara iş kazası veya meslek hastalığı ya da analık halinde geçici iş göremezlik ödeneği, genel sağlık sigortası dâhil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması şartıyla yatarak tedavi süresince veya yatarak tedavi sonrası bu tedavinin gereği olarak istirahat raporu aldıkları sürede ödenir. Ancak bu maddenin birinci fıkrasının (c) bendine göre doğum öncesi ve doğum sonrası çalışmadığı sürelerde geçici iş göremezlik ödeneğinin ödenebilmesi için yatarak tedavi şartı aranmaz.” denilmektedir.
Görüldüğü üzere, bağımsız çalışanlar için geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanma, işçilere nazaran bazı kısıtlamalara tabi tutulmuştur. Hak sahibi olan sigortalının kısa ve uzun vadeli sigortalı ile genel sağlık sigortası kapsamında prim borcu olmaması gerekir. Ayrıca, ödenek sadece yatarak tedavi süresince ve devamında (yataklı tedavi sonrası) istirahat raporu kullanılan süre için ödenir (md. 18/II). Düzenlemeden çıkan sonuç, bir sağlık tesisinde yatarak tedavi edilmeyen yani ayakta tedavi gören bağımsız çalışanların, evlerinde istirahat etseler de, geçici iş göremezlik ödeneği alamayacaklardır. Yasa yapıcı bağımsız çalışanların ayakta tedavi gördüklerinde işyerlerinin faaliyete bulunabileceğini varsaymıştır. Ancak doğum öncesi ve sonrası geçici iş göremezlik ödeneği ödenebilmesi için yatarak tedavi şartı aranmamaktadır(3).

GİGÖ
KOŞULLARI
İşçi
Geçici iş göremez olmak yeterli
-
Bağımsız Çalışan
GİG + yatarak tedavi (+ yatarak tedavi sonrası istirahat)
Prim borcu olmamak

Burada bir ayrıntıyı gözden kaçırmamak gerekir. Şöyle ki, 5510 sayılı Kanun’un “Zamanaşımı, Hakkın Düşmesi ve Avans” başlıklı 97. maddesinin üçüncü fıkrasında, “Kısa vadeli sigorta kollarından ve ölüm sigortasından kazanılan diğer haklar, hakkın doğduğu tarihten itibaren beş yıl içinde istenmezse düşer.” denilmektedir. Bu ifade bağlamında, geçici iş göremezlik ödeneği, kısa vade sigorta kollarından sağlanan bir hak olduğuna göre konu bu hükmün içinde değerlendirilebilir. Yani, 4/1-b’ye tabi bir sigortalı geçirmiş olduğu bir iş kazasından veya tutulmuş olduğu bir meslek hastalığından yahut analık halinden dolayı iş göremediği istirahat dönemine dair geçici iş göremezlik ödeneğini mevcut borcundan dolayı alamamış ise bu borcunu hakkın doğduğu tarihten itibaren beş yıl içinde ödemesi ve alamadığı geçici iş göremezlik ödeneği için Kurum’a talepte bulunması durumunda söz konusu ödeneği alabilecektir.
Konuyu bir örnek üzerinden izah etmeye çalışalım. Buna göre, mesela, beyaz eşya tamir ve bakım servisi işinde faaliyet gösteren bir 4/1-b sigortalısının 01.09.2012 tarihinde iş kazası geçirdiğini varsayalım. Ayrıca söz konusu sigortalı, iş kazası sonucu 10 gün süreyle hastanede tedavi görmüş ve bu tedavinin gereği olarak da 10 gün süreli istirahat raporu almış olsun. Diğer taraftan söz konusu 4/1-b’li sigortalının Sosyal Güvenlik Kurumu’na 30 günlük prim borcu olduğunu düşünelim. Bu şartlar altında bahse konu 4/1-b sigortalısının sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesine bir engel bulunmamaktadır. Ancak, bahse konu 4/1-b'li sigortalı geçici iş göremezlik ödeneği alamayacaktır. Çünkü, sigortalı, sağlık hizmetleri için gerekli şartlardan biri olan 60 günden fazla prim borcu olmaması şartını taşırken, geçici iş göremezlik ödeneği için aranan genel sağlık sigortası dâhil prim ve prime ilişkin her türlü borçların ödenmiş olması şartını taşımamaktadır.
Peki, bu durumda ne olacaktır? Örneğe konu olan 4/1-b’li sigortalı hiçbir şekilde geçici iş göremezlik alamayacak mıdır? Bu sorulara cevabımız müspet olacaktır. Yani, 4/1-b’li sigortalının alamadığı geçici iş göremezlik ödeneğini alma imkanı bulunmaktadır. Şöyle ki; vermiş olduğumuz örnek üzerinden hareket edecek olursak ve söz konusu 4/1-b sigortalısının 31.11.2013 tarihinde mevcut olan tüm borçlarını ödediğini, cari aylara ait primlerini ödemeye devam ettiğini ve bunlardan başka genel sağlık sigortası dahil prim ve prime ilişkin borcunun bulunmadığını varsayalım. Bütün bu varsayımlar doğrultusunda, sigortalı, tüm borçlarını kapattığı günde, daha evvelden borcunun varlığı sebebiyle 01.09.2012 ila 20.12.2012 tarihleri arasında geçen tedavi ve istirahat dönemi için alamadığı geçici iş göremezlik ödeneğini Kurum’dan talep edebilecektir. Çünkü, Kanun’un 18. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde; “İş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle iş göremezliğe uğrayan sigortalıya her gün için” şeklinde ifade edilen hükmüne göre sigortalı için geçici iş göremezlik ödeneğine dair hakkın doğduğu tarih, iş kazasının vuku bulduğu tarihtir. Öte yandan, meselenin diğer boyutu da, ifade edilen dönem için geçici iş göremezlik ödeneği hakkının zamanaşımı süresi ise 01.09.2017 tarihinde dolmaktadır. Dolayısıyla, 01.09.2017 tarihinden sonra sigortalının kısa vadeli sigorta kollarından ve ölüm sigorta kolundan kazandığı bütün haklar düşeceğinden sigortalı ifade edilen sigorta kollarından dolayı her hangi bir hak talebinde bulunamayacaktır. Ancak, örneğimize konu sigortalının, hakkın doğduğu tarihten sadece bir yılı aşkın bir süre sonra kanuni şartları yerine getirdiğinden yani borçlarını ödediğinden ve bunun akabinde talepte bulunduğundan geçici iş göremezlik ödeneğini alabilecektir.
III- SONUÇ
4/1-b’ye tabi sigortalıların kısa vadeli sigorta kollarından yararlanmaya başladığı tarih, 01.10.2008 tarihidir. Yani, bu husus 5510 sayılı Kanunun getirdiği yeniliklerdendir. Fakat bir farkla ki; burada “hastalık” sigorta kolu ayrı tutulmuş ve faydalanılan bu sigorta kollarına dâhil edilmemiştir. Diğer taraftan, 4/1-b sigortalılarının, bahse konu haklardan faydalanabilmeleri için bir takım ekstra şartlar öngörülmüştür. İşte sözü edilen bu şartlardan biri de, 4/1-b’ye tabi sigortalıların geçici iş göremezlik ödeneği alabilmeleri için genel sağlık sigortası dâhil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olmasıdır. Böyle bir durum söz konusu olduğunda sigortalıya geçici iş göremezlik ödeneği ödenmeyecektir. Lakin, söz konusu şartın yerine getirilmesi yani sigortalı tarafından borç engelinin ortadan kaldırılması durumunda; diğer bir ifadeyle borcun Kanun’un öngördüğü zamanaşımı süresinde ödemesi ve de talep edilmesi durumunda geçici iş göremezlik ödeneği alınabilecektir.


*           Beşiktaş Sosyal Güvenlik Merkez Müdürü, Sosyal Güvenlik Kurumu Müfettişi
(1)         Ali GÜZEL - Ali Rıza OKUR - Nurşen CANİKLİOĞLU, Sosyal Güvenlik Hukuku, 14. Baskı, İstanbul 2012, Beta Yayınları, s. 427
(2)         16.06.2006 tarih ve 26200 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.
(3)         Ali Nazım SÖZER, Türk Sosyal Sigortalar Hukuku, 1. Baskı, İstanbul 2013, Beta Yayınları, s. 325

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder