12 Ağustos 2015 Çarşamba

Hangi Sporcular Sigortalıdır?

Yazar: Davut ULUÖZ*
Yaklaşım / Kasım 2013 / Sayı: 251


I- GİRİŞ
Ülkemizde spor denince futbol, futbol denince de Süper Lig akla gelmektedir. Avrupa’da en çok izlenen 6. lig olan Süper Lig(1), aynı zamanda 397.000.000 €’luk hasılatıyla Avrupa’da en çok gelir getiren 8. lig durumundadır(2).
Futbolun yanında diğer spor dalları ve sporcular ülke gündeminde giderek daha fazla yer bulmakta, buna paralel olarak gerek ekonomik ve gerekse de sosyal hayatta etkilerini daha da hissettirmektedirler. Sporcuların sosyal güvenliklerinin sağlanması, sporcuların spor faaliyetlerini yürütürken karşılaşacakları risklere karşı ekonomik ve sosyal koruma sağlayacaktır. Ülkemizde spor, amatör ve profesyonel sporcular olmak üzere başlıca iki grup tarafından yürütülmektedir.
Bu yazımızda, sporcuların 5510 sayılı Kanun kapsamında sigortalılık durumları ele alınacaktır(3).
II- AMATÖR SPORCULAR
Ülkemizde sporun ve spor dallarının geliştirilmesi, yaygınlaştırılması Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Spor Genel Müdürlüğü aracılığı ile yürütülmektedir. Bu genel müdürlük, Gençlik ve spor kulüpleri, üniversiteler, kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmakta, amatör sporcular bu faaliyetlerde fahri olarak görevlendirilmektedirler. Üniversitenin futbol takımında, bir derneğe ait kulüpte veya bir belediyenin takımındaki oyuncular da bu kapsama girmektedir. Ülkemizde 2,5 milyondan fazla lisanslı sporcu vardır. Bunlardan yaklaşık 500 bini Milli Eğitim Bakanlığı, geriye kalan 2 milyon sporcumuz ise Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü lisansına sahiptir(4).
Amatör sporcuların sigortalığı ile ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumu 2013/11 sayılı Genelge ile açıklık getirmiştir: 5510 sayılı Kanun’un 6. maddesinin birinci fıkrasına 12.07.2012 tarih ve 6353 sayılı Kanun’un 36. maddesiyle eklenen (m) bendi Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü, Türkiye Futbol Federasyonu, bağımsız spor federasyonları tarafından yapılan her türlü gençlik ve spor faaliyetleri ile bu faaliyetlerle ilgili kamp, eğitim ve hazırlık çalışmalarında süreklilik arz etmeyecek şekilde görevlendirilenler hobi amaçlı bu çalışmalarından dolayı sigortalı sayılmayacaklardır. Amatör sporcular, profesyonel sporcuların aksine, spor faaliyetlerini bir kulübe (işverene) bağlı olmadan ve sürekli ücret almadan yürütmektedirler. Bu sebeple de hizmet akdi söz konusu olmamaktadır.
Halbuki, amatör sporcular, 2010/Ekim öncesinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından onanan genel şartlarla (İş kazalariyle meslek hastalıkları), (Hastalık), (Analık), (Malûllük, Yaşlılık ve Ölüm) sigortalarından birine, birkaçına veya hepsine kulüp dernek veya federasyon vasıtasıyla yapılan sözleşmeler ile topluluk sigortası kapsamında sosyal güvenlik kapsamında sigortalıydılar.
III- PROFESYONEL SPORCULAR
Sosyal Güvenlik Kurumu 2013/11 sayılı Genelge ile konuya açıklık getirmiştir. Profesyonel sporcular, amatör sporcuların aksine, bir spor dalını kendisine meslek edinmekte, kulüplerin (yani işverenlerinin veya alt işverenlerinin) emir ve talimatları çerçevesinde ve gösterdikleri yerlerde antrenman yapmakta ve maçlara çıkmakta ve bundan dolayı da kazanç sağlamaktadırlar. Buna göre, kulüpler, profesyonel sporculara iş gördüren ve ücret ödeyen konumundadır. Ayrıca, profesyonel sporcuyla kulübü arasında bir sözleşme bulunmakta, hizmet sözleşmesinin unsurlarını oluşturan bütün şartlar kulüp ile sporcu arasında düzenlenen bu sözleşmede yer almaktadır. Bu yüzden profesyonel sporcuların işverenle hukuki ilişkileri bir hizmet akdine dayanmaktadır. Bu çerçevede, profesyonel sporcular, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre, 4/1-a kapsamında yani hizmet akdi çerçevesinde sigortalıdırlar.
Spor kulüplerince çalıştırılan antrenör, menajer, teknik direktör, masör ve diğer müstahdemlerin kulüpleri ile akdi bağlılıkları da aynı niteliktedir. Bu nedenle, spor kulüplerince çalıştırılan bu gibi kişiler Kanun’un 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi hizmet akdi çerçevesinde sigortalıdırlar.
Diğer yandan, ülkemizde sporcuların kazançları gerçek miktarlar üzerinden bildirilmediğinden, SGK konuya müdahale etmiş ve Kurum Başkanlığı spor kulüplerimize yazı göndermiştir. Bunun üzerine, sporcular gerçek ücretler üzerinden (birinci ligdeki birçok sporcu brüt asgari ücretin 6,5 katı olan tavandan) bildirilmeye başlanmıştır.
IV- YABANCI SİGORTALILAR
4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun’un Uygulama Yönetmeliği’nin 55. maddesinin (ı) bendine göre, Türkiye Futbol Federasyonu’nca veya Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nce talepleri uygun bulunan yabancı futbolcular ile diğer sporcu ve antrenörlerin sözleşmeleri süresince, çalışma izni almaları gerekmiyor. Ancak, ülkemize giriş yaptığı tarihten bir ay içinde yabancı sporcu vizesi ile Emniyetten İkamet izni almaları ile ülkemizde spor faaliyetlerine katılabilmektedirler. Dolayısıyla, yabancı sporcular bu aşamadan sonra çalışmaya başladıkları andan itibaren hizmet akdi kapsamında sigortalıdırlar.
V- SONUÇ
Amatör sporcuların sosyal güvenliği 2008 yılı Ekim ayı öncesinde Topluluk Sigortası kapsamında değerlendirilirken, reform sonrasında zorunlu sigorta kapsamında değerlendirilmemişlerdir. Ancak, profesyonel sporcular eskiden olduğu gibi 4/1-a yani hizmet akdi kapsamında zorunlu sigortalıdırlar. Spor kulüpleri tarafından çalıştırılan antrenör, menajer, teknik direktör, masör ve diğer müstahdemleri de bu kapsamdadır. O yüzden bunların zamanında SGK’ya bildirilmesi ve ücretlerin de aylık prim ve hizmet belgesi ile düzenli olarak bildirilmesi gerekmektedir.


*           Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Danışmanı, Sosyal Güvenlik Kurumu Müfettişi
(1)         http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/13948406.asp
(2)         http://spor.mynet.com/futbol/avrupadan-futbol/44418-iste-super-ligin-avrupadaki-yeri.html
(3)         Kanun'un 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre sigortalı sayılabilmek için sigortalının işverenle arasında Kanun'un 3. maddesinde tanımlanan hizmet akdi bağının bulunması, işveren veya işveren vekili ya da alt işveren tarafından işe alınıp, hizmet akdine tabi çalıştırılması gerekmektedir. Borçlar Kanunu'na göre ise; hizmet sözleşmesi, işçinin işverene bağımlı olarak belirli veya belirli olmayan süreyle iş görmeyi ve işverenin de ona zamana veya yapılan işe göre ücret ödemeyi üstlendiği sözleşmedir. Sporcuların durumları incelenirken bu çerçevenin unutulmaması gerekmektedir.
(4)         İş ve Sosyal Güvenlik Atölyesi: http://www.sadettinorhan.net/sporcular-iccedilin-sosyal-guumlvenlik-rehberi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder