12 Ağustos 2015 Çarşamba

Perakende Satış Fişleri Gider Yazılabilir mi?

Yazar: Mehmet Akif ÖZDEMİR*
E-Yaklaşım / Kasım 2013 / Sayı: 251


I- GİRİŞ
İş hayatının olağan akışında sürekli karşılaştığımız perakende satış fişlerinin, gider yazılıp yazılamayacağı ve KDV’nin indirilip indirilemeyeceği makalemizin konusunu oluşturmaktadır.
Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin fatura vermek mecburiyetinde olmadıkları satışları (01.01.2013 tarihinden itibaren 800 TL’ye kadar olan satışları) ve yaptıkları işlerin bedelleri için yazarkasa fişi ya da perakende satış fişi düzenleyebilir. Perakende satış fişi perakende satış yapan işletmelerin elektrik kesintisi ya da yazarkasanın arızalanması gibi durumlarda yazarkasa fişi yerine düzenlenen bir belgedir. Müşterinin fatura istemesi durumunda belirtilen hadde bakılmaksızın mükelleflerin fatura vermesi zorunludur. İşletmeler işyerlerinde kullanmak ve tüketmek üzere 800 TL’ye kadar olan kırtasiye, temizlik, yiyecek gibi tüketim harcamalarını perakende satış belgeleri veya yazarkasa fişleri ile tevsik ederek gider yazabilirler.
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun “Safi Kurum Kazancı” başlıklı 6. maddesinde; kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı ve safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanunu’nun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hüküm altına alınmıştır. Bu hükümler uyarınca tespit edilecek kurum kazancından Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 8. maddesi ile Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. maddesinde yer alan giderler indirilebilecektir.
Gelir Vergisi Kanunu’nun “İndirilecek Giderler” başlıklı 40. maddesinde, ticari kazancın tespitinde indirim konusu yapılacak giderler sayılmış olup anılan maddenin birinci fıkrasının 1. numaralı bendinde, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin, safi ticari kazancın tespitinde indirilecek gider olarak kabul edileceği belirtilmiş bulunmaktadır.
II- KAPSAM
Kurumlar Vergisi Kanunu ve Gelir Vergisi Kanunu uyarınca gider kabul edileceğini düşündüğümüz, perakende satış fişleri ve yazar kasa fişlerinin , Maliye Bakanlığı’nın tebliğ ve özelgelerine göre, fatura düzenleme sınırının altında kalan perakende satış fişi ya da yazar kasa fişi ile tevsik edilen kırtasiye, büro temizlik, gıda, akaryakıt (VUK mükerrer 257 md.) ile taksi fişleri (275 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği) dışında gider kabul edilmiyor ve katma değer vergisi indirilemiyor. Bunun yanısıra şirket personelinin şehiriçi ve şehirdışı iş seyahatlerinde içeriği ne olursa olsun perakende satış fişi ve yazar kasa fişi ile belgelendirilmesi halinde gider olarak dikkate alınmayacaktır. Nasıl olduğunu aşağıda ki özelgeleri inceleyerek göreceğiz.
“Öte yandan, perakende satış fişleri ve yazar kasa fişleri, bu belgelerin Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre “gider belgesi” olarak kabul edildiği durumlarda indirim hakkının kullanılmasına esas teşkil edebilecektir. Söz konusu belgelerin gider belgesi olarak kabul edilmediği hallerde söz konusu belgelerde yer alan KDV tutarlarının indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.
Bu itibarla, personelinizin şehir içi ve şehir dışındaki iş seyahatlerinde yapmış olduğu yeme, içme, tartı, otopark gibi harcamalarının kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınabilmesi için fatura ile tevsiki mecburi olduğundan, Vergi Usul Kanunu’na göre gider belgesi olarak kabul edilmeyen, bir başka deyişle, ticari kazancın ya da kurum kazancının tespitinde indirimi mümkün bulunmayan söz konusu harcamalara ait perakende satış fişleri ve yazar kasa fişlerine istinaden yüklenilen KDV tutarlarının, KDV Kanunu’nun 30/d maddesi uyarınca indirim konusu yapılması mümkün değildir.
Diğer taraftan, indirimi mümkün olmayan söz konusu tutarların gelir ve kurumlar vergisi açısından işlemin mahiyetine göre gider, maliyet veya kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınabileceği tabiidir.”[1]
Buna göre, KDV mükelleflerinin ticari faaliyetlerinde fatura kullanmaları esas olup, faaliyetlerine yönelik alımlarına ilişkin yüklendikleri KDV’yi indirim konusu yapılabilmeleri için mal ve hizmet alımlarını fatura ile tevsik etmeleri ve söz konusu faturalarda KDV tutarının ayrıca gösterilmesi gerekmektedir.
Öte yandan, perakende satış fişleri ve yazar kasa fişleri, bu belgelerin Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre “gider belgesi” olarak kabul edildiği durumlarda indirim hakkının kullanılmasına esas teşkil edebilecektir. Söz konusu belgelerin gider belgesi olarak kabul edilmediği hallerde söz konusu belgelerde yer alan KDV tutarlarının indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.
Bu itibarla, personelinizin şehir içi ve şehir dışındaki iş seyahatlerinde yapmış olduğu yeme, içme, tartı, otopark gibi harcamalarının kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınabilmesi için fatura ile tevsiki mecburi olduğundan, Vergi Usul Kanununa göre gider belgesi olarak kabul edilmeyen, bir başka deyişle, ticari kazancın ya da kurum kazancının tespitinde indirimi mümkün bulunmayan söz konusu harcamalara ait perakende satış fişleri ve yazar kasa fişlerine istinaden yüklenilen KDV tutarlarının, KDV Kanunu’nun 30/d maddesi uyarınca indirim konusu yapılması mümkün değildir.
Diğer taraftan, indirimi mümkün olmayan söz konusu tutarların gelir ve kurumlar vergisi açısından işlemin mahiyetine göre gider, maliyet veya kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınabileceği tabiidir.”[2]
204 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde; “Ancak, mükelleflerin ticari faaliyetlerine ilişkin olarak; işyerlerinde kullanılmak ve tüketilmek amacıyla satın aldıkları (Kırtasiye, büro ve temizlik malzemeleri gibi) ve bedeli fatura düzenleme mecburiyetini belirleyen Kanuni haddi aşmayan diğer bir anlatımla perakende satış fişi (veya yazar kasa fişi) düzenleme sınırları içinde kalan mal ve hizmet bedelleri için düzenlenen perakende satış veya yazar kasa fişlerinin gider belgesi olarak kabul edilmesi 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 257. maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak uygun görülmüştür.
İşletmenin tüketimi dışında satışa konu olacak mal ve hizmetlerin alımlarında ise bedeli ne olursa olsun fatura düzenlenmesi defterlere faturalara dayanılarak kayıt yapılması gerekmektedir."
III- SONUÇ VE DEĞERLENDİRME
Vergi Usul Kanunu açısından; 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 3. maddesinin (b) bendinde; “Vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyeti esastır. Vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyetinin yemin hariç her türlü delille ispatlanabilir.” şeklinde belirterek; yapılan giderin kazancın elde edilmesi için katlanılan gider olması ve belgelenmesi gerektiğini ifade etmiştir.
204 sıra numaralı VUK Genel Tebliği’nde; kırtasiye, temizlik ve büro malzemeleri gibi giderlerin perakende satış fişi veya yazar kasa fişlerinin gider belgesi olarak kabul edileceği belirtilmiştir.
213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve ilgili tebliğlere göre hareket edildiğinde, perakende satış ve yazar kasa fişlerinin, içeriğinin gerçek mahiyeti itibari ile ticari kazançla ilişkilendirildiğinde gider yapılabileceğini belirtmiştir.
Kurumlar ve Gelir Vergisi Kanunu açısından; Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. maddesinin 1. bendinde ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderleri sayarak, 4. bendinde işle ilgili yapılan ve işin ehemmiyetine uygun giderlerin indirilebilecek giderler arasında olduğunu belirtilmiştir.
Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 6. maddesinin 2. bendinde safi kurum kazancının tespitinde, Gelir Vergisi Kanunu’nun ticari kazanç hakkındaki hükümleri uygulanacağını belirtilmiştir.
Özelge ve tebliğlere göre kırtasiye, büro, temizlik, akaryakıt ve taksi fişlerini yani işyerinde kullanılmak ve tüketilmek üzere alınanların dışında fatura düzenleme sınırının altında gider kabul ediyor. Ancak örneğin personelin seyahat sırasındaki harcamalarını ya da personelin işletmeyle ilgili sair giderlerini, perakende satış ve yazar kasa satış fişleri ile tevsik ettiğinde gider yazılmasını kabul etmiyor.
Katma Değer Vergisi Kanunu açısından; 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 30. maddesinin (d) bendi “Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına göre indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısı ile ödenen katma değer vergisi” indirilemez demiştir. Kanun’un, amacına uygun olmadığını düşündüğüm özelge ve tebliğlerin uygulanması neticesinde bu giderlerin doğal olarak katma değer vergisi de indirilemeyecektir.
Giderlerin tevsikinde asıl belge faturadır, ancak Maliye Bakanlığı’nca belirlenen esaslar çerçevesinde diğer belgelerle tevsik edilebilmesi mümkündür. İş ve işletme ile ilgili olarak yapılan ve işin mahiyetine uygun olan giderler, gider olarak dikkate alınmakla birlikte; işletmenin tüketimi dışında yapılan giderlerin fatura ile tevsik edilmesi gerekliliği kanunun kapsamını daraltmıştır.
Konunun faturalama sınırının altında kalan giderlerin tevsiki için alınan belgeler olması ve tutarlarının ufak olması nedeni ile çoğu zaman vergi denetçileri ve meslektaşlarımız tarafından dikkate alınmamıştır. Fakat bahse konu işlem sürekli olduğunda rakamlar büyümekte ve işin ehemmiyeti artmaktadır.[3]


* SMMM
[1] GİB, İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı’nın, B.07.1.GİB.4.35.17.01-35-02-685-28/11/2011 tarihli Özelgesi.
[2] GİB, İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı’nın, 4.35.16.01-176300-500-04/10/2011 tarihli Özelgesi.
[3] KAYNAKÇA:
-213 Sayılı VUK Madde 3,257,
-213 Sayılı VUK 204 ve 422 Sıra Numaralı Genel Tebliği
-5520 Kurumlar Vergisi Madde 6 , 8
-Gelir Vergisi Kanunu Madde 40
-3065 Sayılı KDV Kanunu Madde 30
-Yılmaz Sezer ,  http://www.dunya.com/personeli-sik-seyahat-eden-sirketler-vergi-riski-altinda-198070h.htm
-MB.GİB.İzmir VDB’nın 04.10.2011 tarih ve 35.16.01-176300-500 Sayılı Özelgesi
-MB.GİB.İzmir VDB’nın 28.11.2011tarih ve 35.14.01-35-02-685 Sayılı Özelgesi
- Akif Akarca / Dr. Mehmet Şafak
http://www.dunya.com/akif-akarca–drmehmet-%C5%9Fafak_64_0_yazar.html
-Prof.Dr.Şükrü Kızılot/ Açıklamalı ve İçtihatlı Katma Değer Vergisi Kanunu ve Uygulaması

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder