12 Ağustos 2015 Çarşamba

SORU ve CEVAPLAR

Banka Kredisi İçin Ödenen Hayat Sigortası Primi Gelir Vergisi Matrahından İndirilebilir mi?
Şirketimizin bir çalışanı 01.10.2013 tarihinde kullandığı 60 ay vadeli 48.000 TL banka kredisi için 1.743 TL hayat sigortası primi ödemiştir. Bu primi adı geçenin aylık ücretinden ne şekilde indirim konusu yapabiliriz?
Ahmet SABİT
Bilindiği üzere, 25.10.2012 tarih ve 85 no.lu Gelir Vergisi Sirkülerinin 8.2. Ödenen Şahıs Sigorta Primlerinin Ücret Matrahının Tespitinde İndirimi” başlıklı bölümünde; şahıs sigortaları için ödenen primlerin elde edilen ücretin % 15’ine kadar olan kısmının ücret matrahının tespitinde indirilebileceği, şahıs sigorta şirketlerinin Türkiye’de yerleşik ve merkezinin Türkiye’de bulunması gerektiği; “10. Diğer Hususlar” başlıklı bölümünde de konut, taşıt ve tüketici gibi kredilerin kullanımı sırasında bu kredilere bağlı olarak ilgili bankalarca yapılan hayat sigortası poliçelerine ilişkin ödenen primlerin, Gelir Vergisi Kanunu’nun 63. maddesinin 1. fıkrasının 3. bendinin uygulamasında indirim olarak dikkate alınabileceği açıklanmıştır.
Buna göre, çalışanınız tarafından 60 ay vadeli olarak kullanılan krediye istinaden yapılan 1.743 TL tutarındaki hayat sigortası priminin; hayat sigortası primine ait ödeme belgesinin Şirketinize ibraz edilmesi şartıyla, ibraz edilen ay da dahil olmak üzere kalan ay sayısı toplamına bölünerek aylık prim tutarının hesaplanması ve her aya ilişkin indirilebilecek azami tutarı geçmemek şartıyla ücret matrahından indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

Rahatsızlığın Yol Açtığı İşgücü Kaybı Oranı Önemli
Sorum babamla ilgili. Babamın sigortalı (SSK) çalışarak ödenmiş 7200 gün primi var. Ancak emekli olmak için aranan yaşı doldurmasına daha 7 yıl süresi var. Babam behçet hastası. Yeni çıkan Kanun’a göre malûlen emekli olabilir mi? Malûlen emekli olmazsa bu hatalığı nedeniyle yaşı beklemeden emekli olma şansı var mı?
Asuman A.
Malûlen emekli olmak için; 10 yıl sigortalılık süresi, 1800 gün prim ödeme ve en az yüzde 60 oranında işgücü gücü kaybı aranıyor. Süre ve prim şartını sağladığından, hastalığı nedeniyle yüzde 60 oranında işgücü kaybına uğradığına dair rapor alabilir ve bu raporu inceleyecek olan SGK Sağlık Kurulu malûliyetine karar verirse malûlen emekli olabilir.
Ayrıca en az yüzde 40 oranında işgücü kaybına uğradığına dair rapor ve maliyeden vergi indirim hakkı alabilirse, engelli hakkıyla da emekli olması mümkün.

Tek Ortaklı Limited Şirketin Tek Ortağı ve Müdürü Olan Kişiye Ücret Ödemesi Yapılıp Yapılamayacağı
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’na göre tek ortaklı limited şirket olarak kurulan bir şirkette, şirketin kurucusu, tek ortağı ve müdürü olan kişiye aylık ücret ödeyip ödeyemeyeceğimiz ve ödediğimiz ücretleri gider olarak dikkate alıp alamayacağımız konusunda bilgi verebilir misiniz?
Nursel AKIN
Tek ortaklı olarak kurulan şirketinizde, hizmeti karşılığı, şirket müdürü ve tek ortağı olan kişiye emsallere uygunluk ilkesine aykırı olmamak şartıyla yapılacak ödemelerin, GVK’nın 61. maddesine göre ücret olarak kabul edilmesi gerekmekte olup, ücret ödemeleri üzerinden yine aynı Kanun’un 94. maddesinin 1. fıkrasının 1. bendine göre, gelir vergisi tevkifatı yapmanız gerekmektedir. Ayrıca, ödediğiniz bu ücretleri KVK’nın 6. maddesine göre kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak indirim konusu yapmanız mümkün bulunmaktadır. Ancak, şirketiniz tarafından ödenen ücretin emsallere uygunluk ilkesine aykırı olması halinde, KVK’nın transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtılması hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı ve emsaline göre fazla ödenen tutarların kurum kazancının tespitinde gider olarak indirim konusu yapılamayacağı tabiidir.

Emekli Olmanız Eşinizden Ölüm (Dul) Aylığı Almanıza Mani Değil
Eşim ve ben Emekli Sandığı’ndan emekliyiz ve emekli maaşı alıyoruz. Eşimin vefatı halinde onun maaşından faydalanabilir miyim?
Süheyla
Emekli olmanız eşinizden dolayı ölüm (dul) aylığı almanıza mani değil. Eşinizin vefatı halinde eşinizden dolayı dul aylığı alacaksınız. Hem kendi aylığınızı hem de eşinizden dul aylığı alabilirsiniz.

Yabancı Müşteriler İçin Kiralanan Stad Localarına Ödenen Kira Bedelleri Gider Yazılabilir mi?
Şirketimiz yurt dışından gelen müşterilerinin kulüp maçlarını stadda izleme isteklerini dikkate alarak Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray kulüplerinden loca kiralamıştır. Söz konusu localar için ödediğimiz kira bedellerini, temsil ve ağırlama gideri olarak indirim konusu yapabilir miyiz?
Bahtiyar DEDE
Bilindiği üzere, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarında tadadi şekilde belirlenen giderler dışında kalan ticari organizasyona bağlı olarak yapılan giderlerdir. Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilebilmesi için yapılan genel giderlerin matrahtan indirilebilmesi için, giderle kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi arasında illiyet bağının bulunması, giderin keyfi olmaması, yani kazancın elde edilmesi için mecburi olarak yapılması, yapılan gider karşılığında gayrimaddi bir kıymet iktisap edilmemiş olması gerekir (GVK md. 40, KVK md.6, 8).
Sorunuzda belirtilen stad locası kiralamaları şirket tüzel kişiliğinin kendi iradesinin sonucu olup, faaliyetlerinizin yürütülmesi ve gelir elde edilmesi için zorunlu bir harcamayı gerektirmemektedir. Diğer bir ifadeyle, yurt dışından gelen müşterilerinizin Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray takımlarının maçlarını staddan izleyebilmeleri için loca kiralanması nedeniyle ödenecek kira bedelleri, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi esnasında yapılan bir harcama ve gider unsuru gibi görünmekle beraber, geliri doğuran olayla açık ve güçlü bir illiyet bağı mevcut değildir.
Buna göre, şirketinizin yurt dışından gelen müşterilerin maç izlemeleri için kiraladığı stad locaları nedeniyle ödediği kira bedelleri, kurum kazancınızın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel gider olarak kabul edilemeyeceğinden, söz konusu kira ödemelerini, safi kurum kazancının tespitinde gider olarak indirim konusu yapmanız mümkün bulunmamaktadır. Maliye Bakanlığı’nın görüşü de bu doğrultudadır (MB. GİB. Büyük Mükellefler VDB’nin, 20.08.2013 tarih ve 64597866-125[8-2013]-130 sayılı Özelgesi).

Sayısal Loto Bayiliği Yapan Limited Şirketin KDV Mükellefiyeti
Sayısal loto bayiliğine başlayan bir limited şirketin KDV mükellefiyeti tesis ettirip ettirmeyeceği konusunda bilgi verebilir misiniz?
Cemil ÖZSOY
KDV Kanunu’nun; 1/3-b maddesinde, her türlü şans ve talih oyunlarının tertiplenmesi ve oynanmasının KDV’ye tabi olduğu, 8/e maddesinde, her türlü şans ve talih oyunlarını tertip edenlerin KDV’nin mükellefi olduğu, 23/a maddesinde, spor toto oyununda ve milli piyango dahil her türlü piyangoda, oyuna ve piyangoya katılma bedelinin özel matrah şekline tabi olduğu hükme bağlanmıştır.
Buna göre, her türlü şans ve talih oyunlarında KDV’nin mükellefi bu oyunları tertipleyen kurum ve kuruluşlar olup, özel matrah şekline tabi bu faaliyetlerde KDV’nin tamamı önceki aşamada bu kurum ve kuruluşlar tarafından beyan edilip ödenmektedir. Özel matrah şekli uygulamasına ilişkin açıklamaların yer aldığı 89 seri no.lu KDV Genel Tebliği’nin (B/l) bölümünde de, teslim ve hizmetleri münhasıran vergisi önceki safhada beyan edilen işlemlerden oluşanların katma değer vergisi mükellefi olmayacakları, bu işlemlerin kısmen yapılması halinde ise, mükellefiyetin sadece diğer teslim ve hizmetlerle sınırlı olacağı belirtilmiştir.
Bu çerçevede, sayısal loto oyunu oynatmanız karşılığında aldığınız bedellere ilişkin KDV’nin tamamı önceki safhada beyan edilip ödeneceğinden, bu faaliyetiniz nedeniyle KDV mükellefiyeti tesis ettirmenize gerek bulunmamaktadır. Ancak, başka faaliyetleriniz nedeniyle KDV mükellefiyetinizin bulunması halinde, sayısal loto oyunu oynatmanız karşılığında aldığınız bedelleri yalnızca 1 no.lu KDV Beyannamesinin 42. satırında beyan etmeniz gerekmektedir.

Yaş Düzeltmesi Kabul Edilmez
Sigorta başlangıç tarihim 1 Mayıs 1984’tür. Sigorta başlangıcımdaki doğum tarihim 3 Kasım 1968’dir. Temmuz 1986 ayında yaşımı askere gitmek için mahkeme kararıyla büyüttüm. Doğum tarihim mahkeme kararıyla 1 Kasım 1965 oldu.
Yeni doğum tarihime göre Kasım ayında emekli olabiliyorum. Ancak emekli olamayacağımı söyleyenlerde var.  Dava açarak emekli olabilir miyim? Net bir cevaba ulaşamadım. Bilgilendirseniz sevinirim.
Faruk B.
Sigorta başlangıç tarihinden sonraki yaş düzeltmeleri emeklilik işlemlerinde dikkate alınmaz. Emeklilik işlemleriniz,  ilk defa sigortalı olduğunuz tarihte nüfus kütüğünde kayıtlı olan doğum tarihinize göre, yani 1 Kasım 1968’e göre yürütülür.  Toplam 5225 gün prim ödemeniz varsa, 48 yaşınızı dolduracağınız 1 Kasım 2016 tarihinde emekli olabilirsiniz. Dava açarak herhangi bir hak elde edemezsiniz. Bu Yasa hükmü. Hak elde edebilmeniz için Yasa’nın değişmesi gerekir.

1 yorum:

  1. Oakland Capitals'a Hoş Geldiniz, Çalışkan insanlara,% 3'lük bir faiz oranıyla bireysel kuruluşlar için ihtiyaç duydukları fonları hızlı bir şekilde almaları için finansal destek sunuyoruz. Esnek kredi limitimiz var, Milyonlarca kişi tarafından güvence altına alın, Dakikalar içinde uygulayın. Bizim Özelliklerimiz; Hızlı Uygulama, Anında Karar, Hızlı Fonlama, Özel Destek.

    İletişim Ofisi: oakland.formal@hotmail.com

    YanıtlaSil