12 Ağustos 2015 Çarşamba

Sağlıktan Nasıl Yararlanabilirim? Genel Sağlık Sigortasına İlişkin (Soru Cevap Şeklinde Anlatım)-IV

Yazar: Muzaffer ŞEKEROĞLU*
E-Yaklaşım / Kasım 2013 / Sayı: 251


Türkiye’de yaşayanların yurt içinde veya yurt dışında (sosyal güvenlik sözleşmesi olan ülkelerde) devletin sağlık yardımlarından yararlanma şartları nelerdir bunları sorularla yanıtlayalım.
5510 sayılı Kanun’un 4. maddesinin 1. fıkrasının (a) SSK, (b) Bağ-Kur, (c ) Emekli Sandığı kapsamındakiler, Gaziler, 65 Yaş aylığı alanlar, Yabancı Uyruklu sigortalılar, Er ve Erbaşlar, Harp Okulu ve Polis Akademisi öğrencileri, Stajyer Avukatlar, Stajyer öğrenciler, Yabancı Uyruklu öğrenciler, Eş, çocuk, Anne /Baba, Kız çocukları, Malûl Çocuklar, Üvey çocuklar, Evlat edinilen çocuklar, Yabancı bir ülkede çalışan Türk işçileri, 2022 Sayılı Kanuna göre aylık alan özürlü kimseler, Geçici köy korucuları, TSK’da görevli Askeri ve Sivil personelin kendileri ile bunların hak sahiplerinin sağlık yardımları.
5510 sayılı Kanun’un yürürlüğe girdiği 01.10.2008 tarihinde Zorunlu Genel Sağlık Sigortalılığı için 3 yıllık geçiş süreci verilmiş olup, 01.01.2012 tarihi itibariyle zorunlu hale getirilmiştir.
Bazı sorularla bu konuya açıklık getirelim.
Soru: Çocuğum yurt dışında üniversitede okumaktadır, Türkiye ye geldiğinde benim üzerimden sağlık yardımı alması için ne yapmalıyım?
Yabancı ülkede öğrenim gören öğrencilerden, ya okumakta oldukları okullardan alacakları öğrenim belgesi veya bulunduğu ülkedeki Türk konsolosluğundan alacağı öğrencilik belgesi (yabancı dilde verilmişse), Türkçe tercümesi, ve bu okulların ülkemizde YÖK tarafından tanındığını gösteren denklik belgesi (kurum, YÖK tarafından açılan YÖKSİS programı aracılığı ile denklik kayıtlarını görebilmekte) ile birlikte kuruma müracaat etmesi gerekmektedir.
Soru: Çocuğum yabancı ülkede okumakta, benim üzerimden yabancı ülkede sağlık yardımı alabilir mi?
Çocuğunuz, ülkemizin sosyal güvenlik sözleşmesi imzalamış olduğu “belirli’’ ülkelerde eğitim görüyorsa sizin üzerinizden sağlık yardımı alabilmesi için yurtdışı işlemleri servisi bulunan sosyal güvenlik il/merkez müdürlüklerinden alacakları ilgili formüler (sözleşme ile belirlenen form) ile yabancı ülke sosyal güvenlik kurumundan Türk Sosyal Güvenlik Kurumu adına sağlık yardımı alabilirler.
Soru: Er olarak askerliğimi yapmaktayım, ben, eşim ve çocuklarım sağlık yardımlarından yararlanma imkanımız var mıdır?
Er ve erbaş olarak askerliğini yapmakta olanların kendilerine Türk Silahlı Kuvvetleri kapsamında sağlık yardımı sağlanmaktadır. Bunların evli olması halinde eş, çocukları ile anne/babaları ise kaymakamlıklara bağlı sosyal yardımlaşma vakıflarına müracaat ederek gelir testi yaptırmaları ve çıkacak sonuca göre ya yeşil kartlı olarak ya da bir miktar prim ödeyerek sağlık yardımı alabilirler.
Soru: Er olarak askerliğim yaptım ve bitirdim şimdi sigortalı olarak çalışmaktayım. Ancak hastaneye gittiğimde hala er/erbaş kapsamında gözüküyorum ne yapmalıyım?
Bu şekilde sağlık sisteminde er/erbaş olarak gözükenler askerlik şubesinde alacakları terhis belgesi ile birlikte kendilerine en yakın sosyal güvenlik il/merkez müdürlüklerine müracaat ederek er/erbaş kayıtlarını sistemden sonlandırmaları gerekmektedir. Bu şekilde kayıtları sonlandırılanlar kendi çalışmaları üzerinden sağlık yardımı alabilirler.
Soru: Sigortalı olarak (SSK) çalışanlar, Bağ-Kur kapsamındakiler, Emekli Sandığı kapsamında çalışanlar (bunlar zorunlu sigortalılık kapsamında kabul edilir) isteğe bağlı sigortalılar, Genel Sağlık Sigortası kapsamında prim ödeyenler hangi tarihten itibaren sağlık yardımı almaya başlar ve sağlık hakları ne zaman sone erer?
Zorunlu sigorta kapsamında primi ödenenler 30 günlük Genel Sağlık Sigortası primleri işverenleri tarafından kuruma bildirilenler bildirimlerinin yapıldığı tarihte itibaren kendileri ve hak sahipleri sağlık yardımı alabilirler.
Köy muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile Zorunlu Genel Sağlık Sigortası kapsamında primlerini kendileri ödeyenler 30 günlük Genel Sağlık Sigortası primlerini ödemeleri veya borcunu tecil ve taksitlendirme yaptıranlar ile tecil ve taksitlendirmeleri devam edenler hariç, 60 günden fazla prim borcunun olmaması halinde kendileri ve hak sahipleri sağlık yardımlarından yararlanabilirler.
İsteğe Bağlı sigortalılar ile Mütekabiliyet esası da dikkate alınmak suretiyle oturma izni almış yabancı ülke vatandaşlarından yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında sigortalı olmayan kişilerin 30 günlük prim ödeme günü olması ile birlikte, sağlık hizmet sunucusuna başvurduğu tarihte prim ve prime ilişkin her türlü borcunun olmaması gerekmektedir.
Zorunlu sigortalılık kapsamında bulunanlardan sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten geriye doğru bir yıl içerisinde 90 gün Genel Sağlık Sigortası primi ödemiş bulunanlar sigortalılıkları sone erdiği tarihten itibaren 10+90 gün daha sağlık yardımlarından kendileri ve hak sahipler ile birlikte sağlık yardımlarından yararlanabilirler.
İsteğe Bağlı sigortalılar ile Genel Sağlık Sigortalıları, Yurt dışı topluluk sigortasına tabi olanlar ise sigortalılıkları sona erdiği tarih itibariyle kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları hak sahipleri ile birlikte sağlık yardımları sonlandırılır.
Soru: Mahkeme kararıyla cinsiyetim erkek iken kadın olarak değiştirdim anne/babam üzerinden kız çocukları gibi sağlık yardımı alabilir miyim?
Mahkeme karar tarihi itibariyle anne/baba üzerinden sağlık yardımı alma hakkınız var. Mahkeme bu durumun doğuştan itibaren var olduğunu belirlemişse kayıt tarihi geriye çekilerek sağlık yardımlarından yararlandırılır.
Soru: Harp okulu veya Polis akademisi öğrencisiyim, eş çocuk ve anne/babam için bu kanun kapsamında sağlık yardımı alabilir miyim?
Bu kanun kapsamda bulunan öğrencilerin bakmakla yükümlü oldukları eş ve çocukları 5510 sayılı Kanun’un 3. maddesinin 1. fıkrasının 10 numaralı alt bendi gereği kendi sağlık yardımlarından yararlandırılır.
Ancak; bunların anne/babası 08.02.2011 tarih 2337638 sayılı sayılı Genel Müdürlük talimatına istinaden bu kapsamdaki öğrencilerin sağlık yardımlarından yararlandırılması mümkün değildir.
Soru: Özel bir bankada çalışmaktayım ben, eşim ve çocuklarım Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sağlık yardımlarından yararlanabilir miyiz?
Banka sandıklarının Sosyal Güvenlik Kurumu’na 2013/Mayıs ayında devri söz konusu iken çıkarılan bir yazı ile bu kapsamdakilerin kurumumuza devri bir yıl süre ile ertelenmiştir. Dolayısıyla bu kapsamdaki kişilerin kendileri ile bakmakla yükümlü olduğu hak sahipleri bir yıl daha banka sandıklarının sağlık yardımlarından yararlanmaya devam edilecektir.
Soru: Özel bir bankada çalışmakta iken ayrıldım ve şu anda özel sektörde sigortalı olarak çalışmaktayım, primlerim ödenmesine rağmen sağlık yardımlarından yararlanamıyorum ne yapmam gerekir?
Bankaların sağlık sandığına bağlı olanların bu kapsamdaki sigortalıkları banka sandıklarınca sonlandırılmadan kendi sigortalılıklarından dolayı sağlık yardımları, sistem tarafından engellendiğinden, öncelikle çalışmış oldukları bankaların sağlık sandıklarınca bu kişilerin sağlık kayıtlarının sonlandırılması gerekmektedir.
Soru: Özel sektörde bir firmada sigortalı olarak ay içerisinde kısmi süreli çalışmaktayım. Sağlık yardımlarından nasıl yararlanabilirim?
İşyerinde ay içerisinde kısmi süreli olarak “kısmı süreli istihdam şeklinde” çalışan sigortalılar, ay içerisinde çalıştıkları sürelerin geri kalan günlerini ya isteğe bağlı sigortalı olarak ya da gelir testi yaptırmak suretiyle çıkacak olan sonuca göre prim ödeyerek genel sağlık sigortası primlerini 30 güne tamamlamak durumundadırlar.
Soru: Türkiye de 6 aydan beri yabancı uyruklu kişi olarak ikamet etmekteyim. Çalışmıyorum ve ülkemin Türkiye ile hastalık sigortası bakımından sosyal güvenlik sözleşmesi bulunmadığından ülkenizden sağlık yardımı alamıyorum ne yapmam gerekir?
5510 sayılı Kanun’un 61. maddesinin 1. fıkrasının (c) bendinde belirtilen süre, 60. maddenin 1. fıkrasının (d) bendinde sayılanların Türkiye de yerleşim süresi bir yılı geçtiği tarihten itibaren genel sağlık sigortalısı sayılacağı ve bu tarihte itibaren bir ay içerisinde verecekleri giriş bildirgesi ile tescil edilecekleri hüküm altına alındığından, Türkiye deki yerleşim süreniz bir yılı aşmadan genel sağlık sigortalısı olamayacağınız açıktır.
Soru: Annem ve Babam resmi nikahlı olarak evli değiller, babam şu anda başka birisi ile evli, ben nüfus kayıtlarında babamın üzerine kayıtlıyım ancak annemin nüfusu üzerinde gözükmediğimden nüfus kayıt sisteminde annemin çocuğu olarak gözükmüyorum ve annemi üzerime alamıyorum ne yapmalıyım?
Nüfus müdürlüğünden nüfus kayıt örneğinizin açıklamalar bölümüne ………şu TC kimlik numaralı kişi bu kişinin annesidir şeklinde bir not yazdırılması halinde annenizin sizin gerçek anneniz olduğu anlaşılacağından, bu şekilde sosyal güvenlik il/merkez müdürlüklerine müracaat ederek SPAS sistemine annenizin kimlik numarasını işletmeniz halinde kendi üzerinizden sağlık yardımı alabilirsiniz?
Soru: Üniversitede okumaktayım 18 yaşımı doldurduğum için sağlık kaydım kapatıldı. Babam Milletvekili olarak TBMM’de görev yapmakta babamın üzerinden kurumunuzdan öğrenci kaydımı açtırabilir miyim?
TBMM kapsamında görev yapmakta olan milletvekillerinin kendileri ile bakmakla yükümlü oldukları hak sahiplerinin sağlık işlemleri TBMM bünyesinde yürütüldüğünden bu kapsamdakilerin kendileri ile hak sahiplerinin sağlık yardımları kurumumuzca sağlanmamaktadır.
Soru: 2022 sayılı Kanun’a göre özürlü aylığı almaktayım ben yeşil kartlı olarak sağlık yardımı alıyorum, eşim, çocuklarım, anne/babam benim üzerimden sağlık yardımı alabilir mi?
01.01.2012 tarihinden itibaren yeşil kartlılarda sosyal güvenlik kurumunca devir alındığından, kanuna göre 2022 sayılı kanuna göre özürlü aylığı almakta olanların bakmakla yükümlü oldukları kişilerde özürlü aylığı alan kişi üzerinden yeşil kart kaydı açılarak sağlık yardımı alabileceklerdir.
Soru: Yurt dışı topluluk sigortasına tabi olarak Türk işveren tarafından Kazakistan’a götürüldüm işveren tarafından primlerim düzenli olarak ödeniyordu. İşten çıktım fakat 10+90 gün daha sağlı yardımı almam gerekirken sağlık yardımım kesildi neden sağlık yardımı alamıyorum?
Yurt dışı topluluk sigortasına tabi olarak ödenen primler zorunlu sigortalılık kapsamında değerlendirilmemektedir. Bu türden yatan primler kişilerin emeklilik hesabına yansımadığından işten çıkışları verildiği tarihte sağlık yardımları da kesilmektedir.
Soru: İş Kur kapsamında düzenlenen meslek edindirme, geliştirme ve değiştirme kursuna katılmaktayım sağlık yardımlarından nasıl yararlanabilirim?
İş Kur kapsamında düzenlenen meslek edindirme, geliştirme ve değiştirme kursuna katılanların genel sağlık sigortalılığı, bunların ana/baba üzerinden bakmakla yükümlü durumunda olmayanların kursa başladığı tarihten itibaren tescilleri iş-kur tarafından yapılarak genel sağlık sigortalılıkları başlatılır ve bu şekilde sağlık yardımlarından yararlanabilirler.
Soru: Eşim yabancı uyruklu, eşimin önceki eşinden ve bizimle birlikte yaşayan bir de çocuğu var, eşim ile birlikte bu üvey çocuğuma da sağlık yardımı alabilir miyim?
Yabancı uyruklu eşinizin yine başka bir evlilikten olan yabancı uyruklu çocuğuna kendi üzerinizden sağlık yardımı almanız mümkün değildir. Ancak eşiniz, Genel Sağlık Sigortası kapsamında tescil işlemini yaptırmak suretiyle kendisi ve çocuğu da sağlık yardımlarından yararlanabilir. Bunlar için gelir testi istenmeksizin en yüksek oran üzerinden prim ödenmektedir.
Soru: Sigortalı olarak işe girdim ben, eşim, çocuklarım annem/babam sağlık yardımlarından hemen yararlanabilir miyiz?
Kanun’a göre kişi, sigortalı olarak ise işe girdikten sonra 30 günlük Genel Sağlık Sigortası prim gün sayısının işverence kuruma bildirilmesi, İsteğe Bağlı ve Bağ-Kur’ lu ise 30 günlük Genel Sağlık Sigortası priminin kendilerince ödenmesi halinde kendileri, eş ve çocukları ile anne/babaları da sağlık yardımlarından yararlanabilirler.
Örnek: Sigortalı olarak 15.06.2013 tarihinde işe başlayan sigortalı hiçbir işleme gerek olmaksızın 15.07.2013 tarihinde kendisi ile birlikte hak sahipleri de sağlık yardımlarından yararlanabilir mi?
Yararlanamaz, çünkü Haziran ayı aylık prim hizmet belgesinin kuruma gönderilme süresi 23.07.2013 tür. Bu tarihte bildirilecek gün sayısı Haziran ayı 30 gün olduğundan sizin için bildirilecek gün sayısı 16 gün olacaktır, sigortalıların sağlık yardımı alabilmeleri için 30 günlük prim bildirilmesi istendiğinden 16 gün üzerinden sağlık yardımı verilmesi mümkün değildir. Bunun için sigortalı Temmuz ayının aylık prim hizmet belgesinin de kuruma gönderilmesini beklemesi mi gerekir? Hayır gerekmez, çalışmış oldukları işyerlerinin işverenlerince sigortalıların işe girdikleri tarihten itibaren 30 günlük süre geçmişse, internet ortamında verecek oldukları hesap fişi ile çalışmalarının devam edeceğini belirtmeleri halinde Temmuz ayının aylık prim hizmet belgesinin verilmesi gereken süreyi beklemeden kendileri ile birlikte hak sahipleri de sağlık yardımlarından yararlanabilirler.
Soru: Anne/babam üzerinden sağlık yardımı almakta iken işe girdim kendi sigortalılığımdan dolayı sağlık yardımından yararlanabilmem için 30 günlük prim ödenmesini beklemem gerekir mi?
Kişi anne/baba veya eş üzerinden sağlık yardımı almakta iken kendisi bir işe girer ve çalışmaya başlarsa 30 gün prim ödeme şartı aranmaksızın kendi sigortalılığı üzerinden sağlık yardımı alabilir.

__________________________________
* İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü, Beşiktaş Sosyal Güvenlik Merkezi, Sağlık Aktivasyon Servisi Şefi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder