12 Ağustos 2015 Çarşamba

Organ Nakli Olan Sigortalılara Getirilen Malûllük Hakkı

Yazar: Özer DEMİRDİZEN*
E-Yaklaşım / Kasım 2013 / Sayı: 251


I- GİRİŞ
Türk Dil Kurumu sözlüğünde malûllük, sakatlık olarak, malûl ise sakat kalan kimse olarak tanımlanmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yayımlanan istatistiklere göre, 2012 yılında 112.241 sigortalıya malûllük aylığı ödenmiştir.(1) Sigortalıların hangi hastalıklarının malûllük kapsamına gireceği SGK Başkanlığı tarafından yayımlanan Malûllük İşlemleri Tespit Yönetmeliği’ne göre belirlenmektedir. 2013 yılı Eylül ayı başı itibariyle yürürlüğe giren bu yönetmelik, malûllüğün kapsamını genişletmiş ve hayati organ nakilleri sonrasına, tedaviye dirençli tüberküloz hastalarına, şeker hastalığından dolayı en az 3 sistemi etkileyen orta veya ağır komplikasyonları bulunanlara, tek tarafı felçlilere, sara hastalarına, spastik çocuklara ve otizm gibi romatizmal ve nörolojik hastalığı bulunanlara da malûliyet hakkı getirilmiştir. Bu çalışmamızda malûllük sigortasından yararlanma şartları ile organ nakli olan sigortalılara sağlanan malûllük hakkı anlatılmaktadır.
II- MALÛLLÜK SİGORTASINDAN YARARLANMA ŞARTLARI
Sigortalının veya işverenin talebi üzerine SGK tarafından yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, 4/1-a (eski SSK) ve 4/1-b (eski Bağ-Kur) sigortalıları için çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60’ını, 4/1-c (devlet memurları) sigortalıları için çalışma gücünün en az % 60’ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği SGK Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı malûl sayılmaktadır. Sigortalılara, malûllük sigorta kolundan sağlanan tek yardım, malûllük aylığı bağlanmasıdır.
Sigortalıya malûllük aylığı bağlanabilmesi için sigortalının,
- Malûl sayılması,(2)
- En az 10 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1.800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın 1.800 gün prim bildirilmiş olması,
- Hizmet akdine tabi çalışan 4/1-a sigortalılarının çalıştığı işten ayrıldıktan, 4/1-b sigortalılarının ise iş yerini kapattıktan veya devrettikten sonra Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi(3) ile SGK’nın ilgili ünitesine başvurması
gerekmektedir.
Bu şartların haricinde, 4/1-b sigortalılarının kendi sigortalılığı nedeniyle genel sağlık sigortası primi dahil, prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması zorunluluğu bulunmaktadır.
Sigortalılara malûllük aylığı bağlanabilmesi için öncelikle sigortalının malûliyet durumunun tespit edilmesi gerekmektedir. Malûliyet tespitinin yapılabilmesi için sigortalının Sağlık Kuruluşuna Sevk Talep Dilekçesi(4) ile en son bağlı bulunduğu sosyal güvenlik merkezine başvurması gerekmektedir. Malûliyet durumunun tespiti için sevk işlemi yapılacak sigortalının, sevk talebinde bulunduğu tarihte sigortalılığını sonlandırması şartı aranmayacak, sigortalılığı devam ederken de sigortalı sevk talebinde bulunabilecektir. İşten ayrılma, işyerini kapatma veya devretme koşulu tahsis talep aşamasında aranacak olup, sigortalının tahsis talebinde bulunmadan önce mutlaka sigortalılığını sonlandırması gerekmektedir. Sigortalının malûllük aylığı; malûl sayılmasına esas tutulan rapor tarihi yazılı istek tarihinden önce ise yazılı istek tarihini, malûl sayılmasına esas tutulan rapor tarihi yazılı istek tarihinden sonra ise rapor tarihini takip eden ay başından itibaren başlatılmaktadır.
III- ORGAN NAKLİ OLAN SİGORTALILARIN MALÛL SAYILMASI
Organ nakli, vücutta görevini yapamayan bir organın yerine canlı bir vericiden veya ölüden alınan sağlam bir doku veya organın nakledilmesidir.(5) Sağlık Bakanlığı verilerine göre, ülkemizde 2012 yılı içerisinde 2.906’sı böbrek, 1.850’si kornea, 1.002’si karaciğer, 61’i kalp, 25’i akciğer, 6’sı pankreas, 5’i ince bağırsak ve 5’i kalp kapağı olmak üzere toplamda 5.860 organ nakli gerçekleştirilmiştir.(6) 2013 yılı Eylül ayı başı itibariyle yürürlüğe giren Malûllük İşlemleri Tespit Yönetmeliğinin ekinde yer alan hastalık listesine göre karaciğer, bağırsak, kalp, böbrek ve akciğer nakilleri başka bir şart aranmaksızın ve herhangi bir sınırlama getirilmeksizin malûllük kapsamına alınmıştır.
IV- SONUÇ
Organ nakli olan sigortalı, nakil sonrasında ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilmektedir. 2013 yılı Eylül ayı itibariyle yürürlüğe giren Malûllük İşlemleri Tespit Yönetmeliği ile malûllük kapsamının genişletilerek başka bir şart aranmaksızın ve herhangi bir sınırlama getirilmeksizin karaciğer, bağırsak, kalp, böbrek ve akciğer nakillerine de malûllük hakkının getirilmesi çok yerinde bir düzenleme olmuştur. Organ nakli olan sigortalının malûllük hakkından faydalanabilmesi için yapacağı ilk şey sevk talep dilekçesi ile sigortalılığının bulunduğu sosyal güvenlik merkezine başvurmak olacaktır.


* Manisa Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Denetmeni, Mali Hukuk Bilim Uzmanı
(1) SGK 2012 Yılı İstatistikleri, http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/tr/kurumsal/istatistikler
(2) Sigortalıların malûllük durumlarının tespitinde Malûllük İşlemleri Tespit Yönetmeliğinin ekinde yer alan hastalık listesine göre işlem yapılmaktadır. Bu listede hangi hastalıkların ne şekilde malûllük kapsamında değerlendirileceği açıklanmaktadır.
(3) Söz konusu belge için bkz. SGK, 2011/58 sayılı Genelge, EK-2.
(4) Söz konusu dilekçe için bkz. SGK, 2011/58 sayılı Genelge, EK-11.
(5) http://www.bsm.gov.tr/hiz_hast03.htm
(6) https://organ.saglik.gov.tr/web/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder